Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa din județul Mureș, un proiect în derulare la Hidroelectrica de mai mulți ani, este într-un stadiu foarte avansat de execuție, fiind realizată în proporție de 92%, după o investiție de peste 200 milioane euro. Este un obiectiv cu o putere instalată de 35,2 MW și o energie medie anuală de 46,3 GWh/an, din păcate însă blocat de mulți ani.
Senatul României a aprobat luni, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea si completarea Legii nr. 158/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale protejate, a florei și a faunei sălbatice precum și pentru modificarea Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.
În acest mod se permite reluarea lucrărilor de execuție și finalizarea obiectivelor investiționale aflate în curs de execuție sau demarate anterior datei de 29 iunie 2007. Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul schemei de amenajare hidroenergetice, inclusiv al drumurilor de acces aferente amenajărilor hidroenergetice, stațiilor și liniilor de evacuare putere aferente acestora să fie în afara ariei naturale protejate. Prin această lege se deblochează investiția stopată, într-un moment în care independența energetică a României este mai importantă ca oricând.
România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat prețurile-n aer.
Inițiativa legislativă aprobată protejează mediul, dar în egală măsură, asigură cadrul legislativ pentru ca investițiile – multe aproape gata (pe lângă Răstolița, și cele din Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești și Dumitra) – să fie finalizate și să aducă suplimentar, în sistemul energetic, zeci de mii de MW lunar, energie verde și foarte important, ieftină. Căci electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină!
În egală măsură, sistemul energetic devine mai puternic, mai stabil și mai fiabil, fapt care va aduce mai multă ordine și stabilitate în aprovizionarea noastră cu energie.
Leonard Azamfirei