Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că în cel mult două zile va trimite o scrisoare Guvernului prin care va reitera doleanţa de autonomie a secuilor şi va solicita primirea unei delegaţii secuieşti la dialog.
‘Vom transmite o scrisoare Guvernului României vizavi de evenimentul din 27 octombrie (marşul din judeţul Covasna, n.r.) şi manifestul demonstraţiei, în maxim două zile. Vom repeta cererea din 10 martie, ca o delegaţie a secuilor să fie primită la Bucureşti. (…) În proclamaţie am pus accent pe dorinţa de dialog, urmează o perioadă când dăm o şansă dialogului şi aşteptăm să fim primiţi la Bucureşti pentru a fi ascultată delegaţia secuilor privind viitorul ţinutului secuiesc şi, bineînţeles, doleanţa de autonomie a secuilor’, a arătat Izsak Balazs.
Acesta a spus că şi în viitor mişcarea pentru autonomie va fi dusă prin mijloacele democratice ale dreptului şi că marşul de duminică dovedeşte că nimeni nu mai poate spune că doleanţa de autonomie e dorinţa doar a câtorva politicieni.
‘Mişcarea pentru autonomie a fost şi va rămâne o mişcare non-violentă, vom lupta şi în viitor cu mijloace ale dreptului, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că această decizie a noastră nu înseamnă a fi slabi secuii, înseamnă că şi în această luptă a noastră non-violentă, exact aşa de curajoşi şi dârji cum au fost şi strămoşii lor când au plecat la bătălie. (…) Ziua de 27 octombrie pentru secuime este un succes, s-a schimbat ceva cu ziua de ieri, nimeni nu mai poate să spună că doleanţa secuimii este o ambiţie a câtorva politicieni, aceasta este o doleanţă legitimă a poporului secui. CNS a împlinit 10 ani în 26 octombrie, deci cu o zi înaintea marşului. Nu am avut altă comemorare decât această demonstraţie, la care am şi spus că chiar dacă nu am realizat în primii 10 ani – dar nu cred că a fost cineva între noi cineva care a crezut că primii 10 ani vom atinge obiectivul propus – dar cu certitudine autonomia ţinutului secuiesc am reuşit să o punem în atenţia opiniei publice, a devenit un subiect la care trebuie să se raporteze orice politician român sau maghiar’, a susţinut Izsak.
Acesta a mai spus că CNS a creat un simbol, drapelul secuiesc, sub care ‘se poate aduna şi se poate realiza unitatea tuturor celor care sunt adepţii autonomiei secuieşti’.
AGERPRES