Azomureș, în parteneriat cu revista Profitul Agricol, a organizat miercuri, 9 martie 2022, o masă rotundă cu tema “Securitatea alimentară și implicațiile războiului din Ucraina pentru România și Europa”. Evenimentul care s-a desfășurat la București a adus la aceeși masă actori din agricultura românească, responsabili pentru producția de alimente din sectorul vegetal. Fermieri, distribuitori de inputuri, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și oficiali de la Bruxelles, experți în energie au prezentat puncte de vedere despre cum este afectată pe termen scurt și mediu agricultura din România odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.
Speakerii au căzut de acord că în acest moment România dispune de resursele necesare pentru asigurarea hranei, fără să se ia în calcul raționalizări sau alte restricții. Din păcate însă, prețul alimentelor este așteptat să crească în continuare. În intervenția sa în cadrul evenimentului, Achim Irimescu, ministrul plenipotențiar in cadrul reprezentanței României la Uniunea Europeană, a declarat: “Comisia Europeană a spus că nu exista niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat stocurile, pentru că în silozurile de la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale care nu pot fi puse în circulaţie. Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte.”
Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a afirmat că efectele din piață sunt date de conflictul din Ucraina. MADR a analizat mai multe scenarii și există stocuri suficiente de grâu până la recolta următoare, chiar o zonă tampon, dar că trebuie acționat asupra prețului la energie.
Pekka Pesonen, secretarul general Copa-Cogeca a subliniat faptul că majoritatea fermelor din Uniunea Europeană sunt afaceri de familie, care nu își permit inputuri agricole la prețuri premium. În același timp este nevoie de acces la materii prime pentru competitivitate. “Dacă nu producem alimente, nu există viitor.” Asociațiile de fermieri din România și-au exprimat dorința atât pentru măsuri directe de sprijinirea a fermierilor printr-o subvenție la tona de îngrășământ, cât și pentru proiecte de irigații, justificând că hrana e o necesitate, nu o opțiune.
La eveniment au participat reprezentanți ai distribuitorilor de inputuri pentru agricultură care și-ar dori ca Azomureș să reia producția imediat pentru că fermierii sunt în criză reală de produs, mai mult decat de pret. “Fermierii din Sud-Est au mai puțin de 50% din necesarul de fertilizanți”, a avertizat Narcis Niță, administrator Biz Solutions Dolj.
“Potrivit unei estimări publicate recent de Națiunile Unite, 282 de milioane de oameni vor suferi de foame. Dacă nu reacționăm acum, 30% din industria Uniunii Europene se va închide iarna viitoare pentru a sprijini încălzirea locuințelor europenilor. România are capacitatea de a-și securiza agricultura prin sprijinirea industriei fertilizanților și a lanțului valoric pe care aceasta îl generează”, a spus Harri Kiiski, director general al Azomureș.
Biroul de Presă Azomureș