Consilierii primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior şi Csegzi Sandor, au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, convocarea în şedinţă extraordinară a Consiliului Local, după ce furnizorul de energie termică din oraş, E-Star Mureş Energy, a anunţat că va rezilia contractul şi va pleca. Claudiu Maior şi Csegzi Sandor, care au fost viceprimari în mandatul trecut, au declarat că în urma întâlnirii de marţi cu reprezentanţii societăţii de termie, firma ungară E-Star Mureş Energy şi-a anunţat intenţia de a pleca, iar cei 6.000 de consumatori din sistemul centralizat nu vor mai beneficia de apă caldă şi încălzire. Cei doi au spus că, cel mai probabil, şedinţa extraordinară va avea loc vineri, iar în cadrul acesteia va trebui să se decidă între mai multe variante de soluţionare a problemei. Una ar fi păstrarea unei părţi a sistemului, iar furnizarea energiei termice să fie încredinţată Serviciului Locativ, din subordinea Primăriei, pentru circa 3.000 de consumatori, iar restul de 3.000 de consumatori să beneficieze de un ajutor pentru achiziţia unor mijloace proprii de încălzire, de 1.700 de lei.
Maior şi Csegzi au spus că Primăria Târgu Mureş datorează E-Star Mureş Energy 100.000 de lei, în timp ce E-Star Mureş Energy susţine că datoria ar fi de circa 500.000 de lei. Claudiu Maior a susţinut că, în realitate, E-Star Mureş Energy – care a preluat în urmă cu aproape doi ani sistemul de termoficare din Târgu Mureş – a decis să plece pentru a-şi limita pierderile datorate faptului că nu au reuşit să atragă noi clienţi şi nu din cauza datoriilor pe care le-ar avea municipalitatea. Conducerea E-Star Mureş Energy arăta, într-o conferinţă de presă, că societatea intenţionează să plece din oraş întrucât, din cauza datoriilor Primăriei, a fost pusă în situaţia de a nu mai putea furniza energie termică.
Dacz Gabor, directorul societăţii, susţinea că Primăria Târgu Mureş nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, ceea ce a dus la acumularea de datorii către propriii furnizori, E ON Gaz şi Electrica, de peste patru milioane de lei. În toamna anului 2010, firma ungară RFV Mureş Energy SA – devenită între timp E-Star Mureş Energy – a preluat, în urma unei licitaţii, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele oraşului neafectate de debranşări masive. E-Star şi-a asumat realizarea unei investiţii de 24 de milioane de euro în sistem în cinci ani de la preluarea reţelei de termoficare, realizând până acum investiţii de circa doi milioane de euro.
AGERPRES