Scindarea în învăţământul universitar în facultăţi separate, române şi maghiare, nu este o soluţie pe termen lung, iar aceasta ar putea avea efecte negative pentru maghiari, a declarat joi, la Târgu Mureş, conferenţiar universitar doctor Levente Salat, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.
‘Scindarea pare o soluţie uşoară, dar pe termen lung va genera probleme mai multe. N-avem alternativă decât calea de coexistenţă, în instituţii în care să ne acceptăm reciproc. Altfel, cei care se retrag în instituţii segregate pierd (…) Putem să fim foarte combativi, dar ce obţinem în fond e contraproductiv. Segregarea nu serveşte interesele comunităţii maghiare pe termen lung’, a arătat profesorul Levente Salat, în cadrul masei rotunde ‘Practicarea bilingvismului în sistemul de învăţământ superior’, organizată de Liga Pro Europa şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
În asentimentul reprezentantului UBB Cluj Napoca a fost şi Florin Buciu, cancelarul Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, care a spus că, în situaţia de faţă, despărţirea universităţii în facultăţi române şi facultăţi maghiare ‘ar însemna să lăsăm pe drumuri, neacoperiţi de criteriile ARACIS, 800-1.000 de studenţi maghiari’.
Florin Buicu a arătat că limba maghiară este prezentă în această instituţie – la admitere, la cursuri, la examinare, în activităţi studenţeşti şi ştiinţifice – iar în Carta UMF Târgu Mureş este prevăzut caracterul multicultural al acesteia.
Acesta a precizat că la UMF Târgu Mureş sunt 1.840 de studenţi maghiari din totalul de 4.940 şi doar 120 de cadre didactice maghiare şi că, în aceste condiţii, chiar şi cu o corecţie acceptată de 30%, numărul de cadre didactice maghiare ar justifica şcolarizarea doar a aproximativ 800 de studenţi din cei 1.840, într-o facultate separată.
AGERPRES