Seismul de ieri, produs în sudul ţării, care a fost resimţit inclusiv în judeţul Mureş, corelat cu cutremurele care au devastat sud-estul Turciei şi zona de graniţă a acestei ţări cu Siria, a readus pe tapet discuţia dacă ţara noastră e în pericol să fie afectată de un seism major. Opiniile experţilor sunt, însă, într-atât de contradictorii încât omul de rând nu mai ştie, efectiv, pe cine şi ce să creadă.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuţi seismologi români, fost şef al Institutului de Fizica Pământului şi Seismologie – IFPS (acum, director onorific al IFPS), crede că seismele devastatoare petrecute în Turcia nu au nicio influenţă asupra activităţilor seismice de la noi.
„Cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, ci mie la sută, pentru că m-am ocupat personal de aceste fenomene… Le transmit românilor să stea liniştiţi din acest punct de vedere”, a explicat foarte tranşant dl Mărmureanu, într-o discuţie cu un reporter al ziarului Libertatea.
Opinia seismologului Gheorghe Mărmureanu e împărtăşită întru totul de un alt specialist în domeniu, Constantin Ionescu, director general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
„Seismul care a fost în estul Turciei, pe falia estică a Anatoliei, este destul de departe (de România – n.r.) şi este pe o falie la suprafaţă. A fost o coincidenţă că s-a produs în acelaşi timp un cutremur şi la noi şi la ei, dar niciunul nu l-a pornit pe celălalt… cutremurul din Turcia nu l-a pornit pe acesta, din România. Nu a avut nicio influenţă chiar dacă au fost de suprafaţă”, e de părere Constantin Ionescu.
Pe de altă parte, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al aceluiaşi INCDFP, nu e chiar aşa de tranşant ca şi şeful său direct şi admite că e posibil să existe legături între cutremurele din Turcia şi seria de seisme de mai mică intensitate care au avut loc, ulterior, pe teritoriul României.
Altfel spus, discursul unui alt specialist în seismologie mută discuţia de la „nici vorbă” la „e posibil”.
„Din punct de vedere tectonic, nu cred că există o legătură. Sunt prea depărtate una de alta, dar e posibil ca aceste cutremure mici din zona Buzăului, tot de suprafață, să fi fost declanșate de undele seismice produse de cutremurul din Turcia.
… în momentul în care se produc undele seismice, se propagă în scoarța terestră, în toate direcțiile, ele creează un surplus de tensiune, destul de mare. E posibil ca undele seismice (ale cutremurului din Turcia – n.r.), când au ajuns în zona Râmnicu Sărat, acolo unde s-au produs cutremurele din țara noastră, să fi declanșat cumva apariția acestor cutremure”, a declarat dl Radulian colegilor de la G4Media.
Într-o postare pe Facebook, acesta a detaliat explicaţiile: „… falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România și ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite.
… Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcțiile și au ajuns și pe teritoriul țării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanșa cutremure”.
Pe cine să crezi?
În aceste condiţii, date fiind opiniile aproape divergente ale unor seismologi de frunte, e dificil pentru omul de rând să-şi formeze o părere. Pe cine să crezi, pe venerabilul seismolog Gheorghe Mărmureanu (83 de ani) sau pe discipolul său, Mircea Radulian, cu aproape 4 decenii mai tânăr?
Sorin Simion