Mai multe persoane din Miercurea-Ciuc sau din satele învecinate au donat, în ultimele luni, seminţe de legume pentru „Biblioteca de seminţe”, un nou serviciu lansat de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din municipiu, în vreme ce alte persoane au împrumutat seminţe, pe care le vor folosi în grădinile proprii.
Coordonatoarea proiectului, Ramona Imreh, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că acest tip de serviciu de bibliotecă, de educaţie ecologică, a fost lansat de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” în luna noiembrie 2023, până acum fiind donate seminţe, dar şi împrumutate.
„Am primit donaţii în seminţe, s-au şi împrumutat seminţe. (…) Avem seminţe care sunt adaptate climatului local, foarte multe seminţe de roşii, de fasole, castraveţi, ardei iuţi, dovlecel, avem chiar şi mazăre, salată şi pătrunjel. Avem cam de toate. Sunt primite din donaţii, sunt deja şi împrumutate seminţe. E un proces mai greu până se obişnuieşte lumea cu ideea de bibliotecă de seminţe”, a spus Imreh Ramona.
Proiectul este dedicat utilizatorilor înregistraţi ai Bibliotecii Judeţene care pot atât dona, cât şi împrumuta, o regulă fiind aceea ca să returneze bibliotecii dublul seminţelor împrumutate în primăvară, de preferat din recolta lor proprie.
Seminţele trebuie să fie depozitate în plicuri de hârtie iar vizitatorii sunt rugaţi să ataşeze câteva informaţii importante, cum ar fi numele seminţei, specia, anul şi locul colectării, precum şi cerinţele seminţelor privind lumina şi apa.
Pentru popularizarea acestui serviciu, Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” găzduieşte în data de 9 martie un târg de seminţe, organizat de mai multe persoane din zonă care se ocupă cu grădinăritul.
Ramona Imreh speră că, în acest fel, se vor primi donaţii la Biblioteca de seminţe, dar şi că va exista interes pentru a împrumuta.
„Ne-am gândit că este o idee bună de a face reclamă Bibliotecii de seminţe şi le-am oferit ocazia să organizeze acest târg aici. (…) E un lucru foarte nou la noi în oraş şi este ceva cu care trebuie să se obişnuiască, dar sperăm că, încet-încet, va fi cât mai popular în rândul cititorilor noştri”, a spus aceasta.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul instituţiei, acest tip de serviciu de bibliotecă, de educaţie ecologică, funcţionează de mai mulţi ani în ţările occidentale, primele biblioteci de seminţe fiind înfiinţate în SUA.
„Populaţia este din ce în ce mai concentrată pe oraşele mai mari, pierzându-şi legătura strânsă cu natura, de aceea este foarte important ca biblioteca să funcţioneze ca un spaţiu comunitar care să faciliteze convieţuirea comunităţii cu natura. Colectarea de seminţe este o tradiţie veche, pe care oamenii din ţara noastră şi din judeţul nostru o practică de decenii, în special cei implicaţi în cultivarea plantelor. Prin urmare, scopul bibliotecii de seminţe este conservarea mediului înconjurător şi a plantelor autohtone, precum şi sprijinirea comunităţii interesate de grădinărit”, se arată pe site-ul bibliotecii. AGERPRES