Sezonul turistic de iarnă din Borsec se dovedeşte a fi cel mai bun din ultimii ani, susţin autorităţile locale, un număr mare de turişti venind în staţiune pentru a practica schiul şi pentru a se bucura de atracţiile naturale deosebite ale zonei.
Primarul oraşului Borsec, Mik Jozsef, a declarat, pentru AGERPRES, că turiştii au început să vină în staţiune din a doua jumătate a anului trecut, când s-au relaxat măsurile restrictive luate în contextul pandemiei, iar această tendinţă s-a menţinut şi după deschiderea pârtiei principale de schi, în prima zi de Crăciun.
Potrivit sursei citate, cifrele arată că este vorba de unul dintre cele mai reuşite sezoane turistice de iarnă din ultimii ani.
„În data de 25 decembrie am reuşit să pornim pârtia principală de schi şi pot să afirm că, până acum, a fost unul dintre cele mai reuşite sezoane de iarnă de până acum. (…) Chiar dacă funcţionează aproape toate pârtiile de schi din împrejurimi, vedem că oamenii vin cu plăcere şi la Borsec să schieze. Avem mare noroc pentru că vin copii în tabere de (schi nr), chiar o săptămână, de la Suceava, Bacău, Cluj, vin cu părinţii şi chiar avem un flux destul de bun. Şi sper că aşa va ţine până la 10 martie, când ar trebui să se încheie sezonul de schi”, a precizat primarul Mik Jozsef.
Acesta a mai arătat că majoritatea turiştilor vin din zona Moldovei, respectiv Iaşi, Bacău sau Suceava, dar şi din judeţele Mureş şi Cluj, iar recent au început să vină turişti şi din Republica Moldova, după ce s-au ridicat restricţiile de circulaţie.
La rândul său, Cristina Cotrigăşanu, consilier la Centrul de Informare Turistică Borsec, a precizat că, în ciuda faptului că iarna nu a fost bogată în precipitaţii, s-a putut menţine zăpada pe pârtia principală.
„Din prima zi de Crăciun a funcţionat pârtia principală şi teleschiul. Au venit şi în perioada Crăciunului, de Revelion şi în vacanţă tot mai mulţi turişti, au fost organizate deja tabere de schi pentru copii şi se mai organizează, în curând începe şi cealaltă vacanţă, între semestre. Deci, sunt doritori şi într-adevăr, chiar dacă iarna aceasta nu a fost bogată în precipitaţii, totuşi, temperaturile scăzute au permis şi menţinerea stratului existent, plus pregătirea unuia nou. (…) Turiştii vin din toate colţurile ţării, au solicitat informaţii oaspeţi şi din Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Bacău, Cluj sau Mureş”, a spus Cristina Cotrigăşanu.
Ea le-a recomandat tuturor celor care vin în Borsec să se adreseze centrului de informare din staţiune, de unde vor primi recomandări potrivite nevoilor lor şi numărului de zile pe care le petrec în zonă.
Chiar dacă sezonul de vară a fost afectat de contextul pandemic şi unităţile din domeniul turistic au avut de suferit, autorităţile locale din staţiune speră că în curând situaţia se va normaliza şi pregătesc proiecte care să atragă turiştii în zonă.â
Primarul Mik Jozsef şi-a exprimat speranţa că la finalul anului va începe să funcţioneze centrul balnear din localitate, care mai trebuie doar dotat cu mobilier specific, în urma unui contract de asociere între primăria staţiunii şi Consiliul Judeţean Harghita.
Centrul balnear va cuprinde o bază de tratament şi un centru wellness, cu o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii.
Acesta va oferi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaj sau terapie cu apă minerală caldă şi rece, iar zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună sau saună cu aburi.
De asemenea, printr-un proiect european se va reabilita clădirea Liceul Tehnologic „Zimmethausen” şi Casa de Cultură din staţiune, se vor amenaja drumuri şi se va reabilita iluminatul publice, iar primăria are în plan realizarea unui parc de agrement, dar şi extinderea bazei sportive şi amenajarea de parcuri sau de locuri de parcare.
Pe termen lung, primarul îşi doreşte introducerea gazului natural în Borsec, investiţie care speră să fie gata în zece ani.
Totodată, Mik Jozsef a mai arătat că lângă centrul balnear se va construi un hotel de patru stele, cu 120 de camere, existând interes şi din partea altor oameni de afaceri care doresc să investească în spaţii de cazare.
„Îmi place că investiţile care se fac sunt de calitate, se merge la nivel de trei stele plus, patru stele, în direcţia asta”, a mai arătat primarul.
Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
În anul 2001, atunci când s-a închis baza de tratament din oraş, Borsec şi-a pierdut atât statutul de staţiune de interes naţional, cât şi statutul de staţiune balneoclimaterică, întrucât a scăzut capacitatea de cazare sub 500 de locuri.
Situaţia a început să se îmbunătăţească după 2010, când s-a construit pârtia de schi, care a dus la apariţia mai multor hoteluri şi pensiuni şi la creşterea numărului locurilor de cazare, care acum a ajuns la peste 700.
În anul 2017, localitatea Borsec şi-a redobândit statutul de staţiune de interes naţional şi se doreşte ca acum să îşi redobândească şi statutul de staţiune balneoclimaterică, după ce va începe să funcţioneze centrul balnear. AGERPRES