Micile schimbari din alimentație, in comportamentul alimentar si in stilulul de viață, aduc beneficii numeroase, printre care: pierderea in greutate, îmbunătățirea stării de sănătate, prevenția unor afecțiuni.
Primele mușcături din orice hrană, sunt cu adevărat cele mai bune, din punct de vedere senzorial, proces denumit “cascada de sațietate” – pe măsură ce mâncăm, ajunge si informatia la creier si centrii de sațietate trimit informația.
“Mindful eating” sau “mâncarea conștientă” sau concentrarea asupra alimentelor pe care le consumați. Bucurați-vă de aromă, savurați fiecare mușcătură, mâncați încet, mestecați de aproximativ 30 de ori și savurați fiecare bucată pentru o plăcere maximă. Mestecatul prelungit al alimentelor eliberează mai multe arome din hrană, iar contactul prelungit al mâncarii cu papilele gustative, mărește sentimentul de saturație și sațietate.
Fiecare aliment pe care îl consumăm, isi pierde o cantitate de calorii dacă este mestecat mai mult timp; adunate intr-o zi aceste calorii au rol semnificativ! De ce este necesar sa mancam incet? Majoritatea oamenilor mestecă putin şi înghit hrana automat; fără a se gândi la asta, devenind chiar un reflex.
Procesul de masticatie are 2 roluri cruciale:
– în digestie, alimentele care sunt mestecate foarte bine se imbibă cu salivă ceea ce face ca procesul digestiv să înceapa încă din cavitatea bucală, iar în momentul în care alimentele ajung în stomac bine mărunţite, de aici, absorbţia vitaminelor si mineralelor se va face mai uşor la nivelul intestinelor.
– Cel mai important aspect, as spune eu, pentru a controla apetitul şi a urma o alimentaţie fără excese, este necesar ca hrana să fie mestecată încet.
Când “înfulecăm” hrana, nu realizam cu adevărat cât de mult am mâncat. Bucătile mici de alimente, bine mestecate ne ajută să savurăm mâncarea, să ii descoperim particularitățile, şi să ne simţim sătui mai repede. În stomac şi intestin se secretă hormonii foamei şi satietatii, dar este nevoie de 15-20 de minute pentru ca senzaţiile să fie percepute de receptorii de sațietate din creier.
Mestecati prelungit, si numarati pana la 30, depinzand de tipul hranei, unele necesita mai mult, altele mai putin, nu supraincarcati furculița cu hrană, iar dupa ce ati mestecat bine si hrana a devenit texturata, puteți înghiți.
Dacă măncati prea repede, putem cu uşurinţă să mâncati prea mult înainte ca organismul, să aibă vreo şansă de a semnaliza că ai mâncat destul.
Sa facem un exercițiu: micul dejun:
Un bol de cereale, fructe proaspete vs un smoothie delicios, bogat in fibre, minerale, vitamine si proteine.
Da, ambele sunt sănătoase, dar… Pentru digestia continutului bolului de cereale si fructe, avem nevoie sa mestecam, sa mestecam, sa mestecam, astfel, papilele gustative intra in contact prelungit cu hrana si mesajul ajunge mai repede la creier, decât in cazul lichidului, determinand o supraalimentare. In concluzie, da, recomand smoothie urile, fresh uri, dar ocazional, nu faceți din hrana triturata, pasata, lichida, mese preponderente, faceți din ele ocazii. Astfel, mestecatul mai lent este o strategie eficientă de pierdere a kilogramelor.
Nutritionist specializat in Testari Genetice, Nutritie clinică si comunitara