Știți că vara este momentul perfect pentru a trece la sandale, dar știați că este timpul să vă schimbați dieta? Fiind mai des în aer liber, temperaturi ridicate, transpiram mai mult, iar riscul pentru probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea, sensibilitatea pielii, deficiențele de vitamine și minerale sunt reale. Soluția simplă și delicioasă? Mănâncă fructe locale, în sezon. Nutrienții lor sunt la vârf în timpul verii.
Fie ca o gustare mică între mese sau alaturi de un iaurt grecesc sau infuzate in apa – în timpul verii, fructele proaspete sunt izvor de sanatate. Ca parte a unei diete variate și echilibrate și a unui stil de viață sănătos, ar trebui să le consumați zilnic. Voi vorbi despre unele fructe de vară și despre ce substanțe nutritive conțin.
Pepene rosu si galben
– contin numeroase vitamine, minerale, antioxidanti
Si putine calorii.
Contin licopen = un antioxidant puternic care lupta impotriva formarii radicalilor liberi, care imbolnavesc celulele (cancer)
Potasiu si magneziu din pepenele galben ajuta la diminuarea tensiunii arteriale.
Vitamina C, imbunatateste sistemul imunitar, stimuland productia de globule albe, care distrug virusii si bacteriile.
Pepenele galben este bogat in ADENOZINA, un compus care ajuta la dilatarea arterelor si la fluidizarea sangelui
Cirese si visine
- Pigmentul ANTOCIANIC dă culoarea roșie fructelor, reduce inflamațiile si durerile, reglează nivelul de colesterol din sânge și trigliceridele
- Vitaminele și mineralele continute favorizează digestia, dar în același timp previn deshidratarea
- Fibrele solubile din compoziție fructelor conferă senzația de sațietate și scad nivelul de colesterol rau din organism
Piersici – Contin peste 10 vitamine: A, C, E si K si Complex de B uri: (tiamina, riboflavina, Vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic)
– Sursa excelenta de antioxidanti (acid CHLOROGENIC) si un efect anticancerigen si antiinflamator, fibreleajuta la prevenirea la tratarea constipatiei, mentinerea in cote normale a colesterolului (prin urmare importante in mentinerea unei bune sanatati cardiovasculare), previne aparitiei cancerului de colon si sunt esentiale pentru o digestive optima
– compusii fenolici care se gasesc in piersica au proprietati anti-obezitate.
Fructe de sezon. FRUCTOZA. DE CE INGRASA?
Fructoza este zaharul din fructe, iar consumul fructelor in exces, determina ficatul sa depoziteze fructoza sub forma de grasimi.
Astfel ca un consum exagerat de fructe, inseamna,1 kg de fructe si este echivalentul unei tablete de ciocolata sau al unei prajituri, raportat la zaharide.
CUM CONSUMAM FRUCTELE sa nu ne ingrasam?
!!! NU cu kilogramele – ci un pumn, maxim un bol de supa, 2 felii de pepene rosu, 3 felii de pepene galben pe zi.
Consumati fructe raportat la varsta, stare de sananate, necesar caloric si activitatea fizica !!!
Nutritionist specializat in Testari Genetice, Nutritie clinică si comunitara