Sfatul nutriţionistului: Shaorma – bomba calorica, sau un preparat sănătos?
Sfatul nutriţionistului: Shaorma – bomba calorica, sau un preparat sănătos?

Sfatul nutriţionistului: Shaorma – bomba calorica, sau un preparat sănătos?

Va invit într-o călătorie imaginara… Turcia … cafea pe nisip incins, rahat turcesc, shaorma! Daaaa, shaorma!!! Mmmm
   Haideți sa vedem ce ingrediente conține această mâncare – o shaorma clasică turcească:

 Lipie

 Carne: pulpă de miel/carne de vitel/piept de pui

 Marinată: zeamă si coajă de lămâie, ceapă, usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, muștar, condimente: scorțișoară, ienibahar, susan, cardamom, sare, piper. 

 Legume: ceapă roșie, castravete, salată verde, ardei, roșie, mentă proaspătă, ulei de măsline, sumac, iaurt. 
Delicios ! 
    Sa pocnească, cineva din degete, sa ne trezim la realitatea românească… 
    Ce ingrediente contine “mancarea vedetă” in țara noastră :  

 Lipie

 carne: pui, vită, miel, porc

 3 legume crude: varza, castravete, roşii, 

 cartofi prăjiţi

 castraveţi muraţi

 condimente: vegeta, sare, piper 

 diverse dressing uri: de la maioneză, ketcup, sos de usturoi 


    Așadar, o shaorma naționala, are aproximativ 800-1000 kcal, comparativ cu un preparat turcesc, dietetic, de aproximativ 300-400 kcal.
  In loc de concluzie, data viitoare când îți dorești o shaorma sanatoasa, fie o pregătești acasă, cu lipie integrala, legume precum cele din rețeta turcească, multe și colorate, carne de calitate superioară, din sursa sigura, marinata si gatita pe grill ceramic, dressing de iaurt grecesc, cu usturoi. 
    Daca serviti shaorma in oras, adaptati-o! Renunțați la cartofii prăjiți, dressing uri, precum maioneza și ketchup si verificați calitatea cărnii. 

Carmina Stroia

Nutritionist specializat in Testari Genetice, Nutritie clinică si comunitara