V-ati gandit, vreodata ce efecte au pe termen lung, supraponderalitatea corporala, mâncarea tip fast food, semipreparate, sedentarismul!?
Este o dereglare metabolica cauzata de depunerea periviscerala a tesutului adipos (obezitate abdominala) si care creaza rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina este pricipalul mediator in sindromul metabolic. Astfel glucoza nu mai poate fii metabolizata si se acumuleaza in muschi, grasime, ficat. Consecinta o reprezinta aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si ficatului steatozic. Sindromul metabolic reprezinta asocierea mai multor factori care cresc riscul de diabet zaharat si afecțiuni cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic):
- Circumferința taliei, peste 80 cm la femei si peste 94 cm la bărbați. Incidenta sindromului metabolic in cadrul populatiei active este in continua crestere in tarile dezvoltate.
- Toleranta scăzută la Glucoza
- Cresterea trigliceridelor – peste 150 mg / dl;
- Scaderea HDL-Colesterol (Colesterolului bun) – sub 40 mg / dl
- Cresterea colesterolului HDL (Rau)
Cresterea protenei C reactive (test de inflamatie acuta) in sange, prin statusul proinflamator, sugereaza risc crescut de boala cardiovasculara
Tensiune arteriala sistolica peste 130mmHg si diastolica peste 85mmHg. Daca si dumneavoastră prezentați 3 din simptomele expuse, ati putea lua in calcul, vizita la un medic specialist, pentru un diagnostic si este necesar sa va schimbați stilul de viață, adoptati alimentație sanatoasa, sau dupa caz, un regim igieno-dietetic, prescris de un specialist si, bineînțeles, activitate fizica!
Sanatate multa!
Nutritionist specializat in Testari Genetice, Nutritie clinică si comunitara