Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că statutul funcţiei publice a fost scos din Codul Administrativ, urmând să intre în pachet cu Legea salarizării unitare, la solicitarea Comisiei Europene.
‘Nu sunt modificări (la proiectul Codului Administrativ, n.r.). Varianta pe care dumneavoastră o cunoaşteţi au fost doar tezele prealabile. Au fost adoptate tezele. Astăzi vorbim de tot pachetul Codului Administrativ. Singura diferenţă, să spunem, sau modificare pe care cred că o vom aduce, vom încerca să intrăm în regim de urgenţă cu statutul funcţiei publice şi aceasta a fost solicitarea reprezentanţilor Comisiei Europene, să scoatem statutul funcţiei publice din Codul administrativ, să intre în pachet şi cu Legea salarizării unitare, pentru a avea două acte normative în adoptare către Parlament în luna aprilie. Asta a fost şi cred că o să fie modificarea majoră faţă de varianta pe care tot se discută astăzi, se dezbate pe zona Codului Administrativ’, a declarat Sevil Shhaideh.
Ministrul Dezvoltării a precizat că aceasta este singura modificare, în sensul de a scoate anumite prevederi din conţinutul proiectului, dar că, de la momentul în care a preluat conducerea ministerului, reprezentanţii administraţiilor publice locale au formulat numeroase propuneri, iar din acest motiv dezbaterea publică pe Codul Administrativ a fost prelungită.
‘De când am preluat mandatul sunt foarte multe propuneri şi observaţii, de la primari, de la preşedinţii consiliilor judeţene, de la structurile asociative, ceea ce pentru mine a fost un semnal că dezbaterea iniţiată de anul trecut nu a fost suficientă. Din aceste considerente am solicitat reprezentanţilor instituţiei să stea cu acest cod în dezbatere încă o lună de zile, pentru a mă asigura că toate propunerile, observaţiile colegilor sunt preluate’, a subliniat Sevil Shhaideh.
Fostul ministru al Dezvoltării, Vasile Dîncu, a anunţat, în 17 octombrie 2016, că proiectul Codului administrativ al României a fost finalizat, ceea ce va permite existenţa unei „biblii” a administraţiei, unitare şi uşor de urmărit de către primari şi care include un capitol referitor la incompatibilităţi, care „luminează” o parte din ceea ce era ambiguu în legislaţie.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că începând cu 1 ianuarie 2018, pe zona de finanţare a autorităţilor locale va fi introdus un prag minim de 750 de lei pe locuitor pentru funcţionarea unităţilor administrativ-teritoriale, iar în cazul în care acesta nu acoperă bugetul de funcţionare, va fi completat cu sume de la bugetul de stat.
‘O modificare pe care încercăm să o introducem – ea este prevăzută în programul de guvernare – se referă la instituirea unui prag minim de 750 de lei pe locuitor, de la care să se analizeze bugetul de funcţionare al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. În momentul în care acest prag minim nu este asigurat din veniturile proprii ale primăriei, abia atunci să vină în echilibrare bugetul de stat cu sume defalcate din TVA sau din alte surse ale sale’, a arătat Sevil Shhaideh.
Ministrul a spus că se lucrează la modificarea Legii Finanţelor Publice astfel încât, tot din 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit să fie sursă a bugetelor locale.
‘Conform programului de guvernare, în zona de finanţare a autorităţilor locale, în acest moment lucrăm la modificarea Legii 273 a finanţelor publice locale şi în acest sens, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursă a bugetelor locale. Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al preşedintelui Consiliului Judeţean nu va reuşi să colecteze această sursă, vom fi sprijiniţi de către ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv către bugetele locale. Aceasta este prima modificare majoră pe care o vom aduce la Legea Finanţelor Publice’, a arătat ministrul Dezvoltării.
AGERPRES
Foto: Facebook-Peter Ferenc