Asociaţia Culturală Proiectul Noe organizează în perioada 28 noiembrie – 19 decembrie expoziţia de artă intitulată – „SHOOT?!”. Expoziţia marchează debutul activităţii asociaţiei, acest prim – proiect fiind organizat împreună cu Asociaţia Milvus şi Asociaţia K’Arte în calitate de co-organizatori. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 28 noiembrie la sediul Asociaţiei K’Arte, str. George Enescu nr. 2.
Expoziţia „SHOOT?!” îşi propune o alăturare inedită a artei şi a protecţiei mediului. Tematica proiectului este construită în jurul unui animal emblematic, aşa cum este ursul, având ca subiecte principale – visul sau coşmarul ursului.
Dorim să atragem artiştii către provocările pe care le oferă protecţia naturii şi problematica din acest domeniu, precum şi către ideea dezvoltării durabile şi a importanţei implicării personale a artiştilor prin opera şi activitatea lor.
Conceptul
Natura, ca şi sursă de inspiraţie, este prezentă în operele de artă încă de la începuturi – artiştii s-au îndreptat cu precădere spre minunile inepuizabile ale naturii. Astfel, nu este o întâmplare că primii ecologişti adevăraţi au provenit din rândul artiştilor plastici, ai scriitorilor, poeţilor şi muzicienilor.
Arta rămâne şi în zilele noastre unul dintre cele mai eficiente instrumente ale educaţiei ecologice în societate. Prin această expoziţie Asociaţia Culturală Proiectul Noe doreşte să contribuie la sensibilizarea opiniei publice faţă de protecţia naturii şi să determine cât mai mulţi locuitori ai cetăţii să se implice în procesul de conservare a valorilor/comorilor periclitate sau care sunt pe cale de dispariţie, precum şi în conştientizarea faptului că salvarea acestora este sarcina şi datoria noastră comună.
”Ursul„ este tematica principală a expoziţiei pentru că acest animal reprezintă probabil cel mai bine conflictul dintre om şi natură pe meleagurile noastre. Urşii sunt tot mai prezenţi în societatea noastră: vedem tot mai mulţi ”urşi gunoieri„, numărul animalelor de casă ucise de către urşi e tot mai mare, recolte sunt distruse din ce în ce mai des, şi toate acestea doar pentru că omul are o incursiune tot mai pregnantă în habitatul natural al urşilor.
Astfel, o bogăţie de care ar trebui să ne bucurăm se transformă într-un ”duşman„ pe care îl putem extermina dacă avem autorizaţiile necesare.