Dacă zilele trecute mai puneam la îndoială existența ursului a cărui prezență fusese semnalată ba pe o stradă, ba pe alta din oraș, acum trebuie să recunosc: el există! Nu știm dacă vorbim de unul și același urs, dar am dovada că un urs chiar a trecut prin ograda unui târgumureșean lăsând urme memorabile!
”Strada e îngustă! Cu greu încap două mașini una lângă alta. O coloană de mașini așteptau când au semnalat prezența ursului, dar ursul n-a venit. Noi avem o cabană pe strada Nehoiului, acum iarna mergem mai rar pe acolo, dar în urmă cu două săptămâni am găsit urmele lăsate de ursul care ne-a vizitat grădina. Avem un rezervor de plastic pentru compost, l-a deplasat vreo 20 de metri mai încolo! Trebuia să fi fost destul de puternic dacă l-a putut urni! În schimb părul de vreo cinci ani, pe care l-a mai ros pe o parte de câteva ori, de data asta l-a rupt în două!”- relatează târgumureșeanul F.
”Nevasta nici nu mai are curajul să meargă singură la grădină. Între străzile Posada și Negoiului sunt câteva grădini părăsite, probabil acolo își duce traiul vreun ursuleț. De câțiva ani găsim urmele lăsate de el. Într-un an, în luna mai, l-am găsit cățărat în cireș. A stat cât a stat, apoi a plecat. A mai rupt niște meri tineri…” mai adaugă târgumureșeanul regretând că nu l-a putut fotografia pe intrus, are în schimb câteva imagini cu urmele recente lăsate de el.
Deci ursul există! Unul hoinar sau chiar mai mulți. Prin Ro-Alert ni se atrage atenția să evităm pericolul. Îl evităm cât îl evităm, dar dacă ne trezim nas în nas cu el, ne mai lasă timp să ne căutăm telefonul și să tastăm 112?
Povestea cu ursul nu e de dată recentă. Potrivit datelor Ministerului Mediului din România din 2019, în țara noastră erau în jur de 7 mii de urși, în județul Mureș ar fi fost 1300. Nu prea se vorbește despre ei până când foamea nu-i aduce pe drumurile naționale sau chiar în ograda , uneori chiar în casele oamenilor. În asemenea situații se emit solicitări pentru autorizație de împușcare sau de relocare a exemplarelor considerate periculoși.
Experții cinegetici consideră că numărul urșilor este exagerat, fiind numărate de mai multe ori aceleași urme de urși. Dacă până-n 2016 au fost împușcați anual peste 400 de exemplare, după această dată a fost interzisă vânătoarea lor. Cum era de așteptat, urșii s-au înmulțit după care a fost nevoie de derogări de la lege. Astfel a fost emisă aprobare pentru recoltare a 24 de exemplare în județul Mureș, din care au fost recoltate 21, iar pentru 3 exemplare autorizația a expirat. Deasemenea a fost aprobată relocarea altor 3 exemplare, dintre care 1 a fost relocat, pentru unul a expirat aprobarea. Potrivit datelor din 30 decembrie 2020 există aprobare 3 exemplare pentru recoltare, dintre care unul a fost recoltat deja.
Ursul brun
”Ursul pășește aproape ca și omul , calcă pe toată talpa. Labele sunt relativ plate, cu 5 degete, cele din spate sunt mai late decât cele din față.
Chiar dacă are labe masive ,ursul poate manevra și obiecte mici. Ghearele sunt curbate, nonretractile ( nu se retrag spre înapoi sau în interior), mai scurte la labele din spate și mai lungi la cele din față.
Dacă e nevoie, ursul se deplasează în galop pășind cu piciorul dinapoi în urma celui dinainte. Pe sol, urmele labelor din spate rămân mai clare decât ale celor din față., potrivit Ministerului Mediului.”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.