Banca Mondială a dat publicității un studiu realizat în perioada 1 iulie – 15 august 2020 în 41 de localități urbane din România, acesta oferind detalii despre percepția populației asupra mai multor aspecte, cum ar fi satisfacția față de viața urbană, percepția privind calitatea mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice, percepția privind situația personală etc.
Astfel, din primul aspect vizat de autorii studiului, satisfacția față de viața urbană, reiese faptul că peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește.
De asemenea, nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește populația chestionată, este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%).
Totodată, satisfacția față de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta și cu veniturile individuale.
De asemenea, tot în cadrul percepției față de satisfacția în ce privește viața urbană, se arată că într-un număr de 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%, după cum urmează: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).
Un alt factor analizat este situația financiară a gospodăriilor în care trăiește populația, 66% din persoanele care locuiesc în mediul urban în România declarându-se mulțumite sau foarte mulțumite.
Din acest punct de vedere, orașul Suceava este reședința care conduce ierarhia, cu 86% grad de mulțumire, iar Constanța este reședința care înregistrează nivelul cel mai scăzut (40%).
Cât privește satisfacția față de viață în general, 78% din populația urbană se declară mulțumită sau foarte mulțumită la întrebarea: „Cât de mulțumiți vă considerați, în general, cu viața pe care o duceți?”.
La acest capitol ierarhia este condusă de Alba Iulia (88%), Piatra Neamț (66%) și Alexandria (67%) fiind reședințele de județ din segmentul inferior al ierarhiei.
Studiul Băncii Mondiale arată de asemenea și satisfacția față de infrastructură și facilitățile urbane, din acest punct de vedere opt orașe înregistrând valori de satisfacție de peste 70%.
În trei dintre acestea, de altfel, mulțumirea depășește 80% din totalul populației, după cum urmează: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) și Brașov (81%).
Serviciile de sănătate sunt de asemenea avut în vedere de autorii studiului, astfel că în șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%: Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) și Slatina (61%).
Studiul indică totodată și gradul de satisfacție al locuitorilor din orașele României în ce privește starea străzilor, un nivel de mulțumire de peste 70% fiind înregistrat din acest punct de vedere în cinci localități urbane, din care două reședințe de județ, Constanța (76%) și Oradea (76%), și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.