Săptămâna trecută, Asociația Culturală „Maris Dava” din Tîrgu-Mureș a organizat o nouă conferință, cu scopul de a promova valorile românești. Asociația, condusă de domnul profesor Ion Gîju, încearcă să revigoreze interesul publicului față de propria noastră istorie și mândria de a aparține unei seminții despre care istoricii lumii au vorbit totdeauna cu respect și admirație. Ultima conferință i-a fost dedicată unei personalități complexe a culturii românești, unul dintre cei mai mari oameni de știință ai României (savant, geograf, profesor și academician) – Simion Mehedinți (1868 – 1962). Acesta este unul dintre românii geniali, dar care nu a fost și nu este apreciat la adevărata sa valoare de către poporul român.
Părintele geografiei românești
Prezentarea lui Simion Mehedinți ca părinte al geografiei românești, savant polivalent, geograf, educator, patriot, academician, om politic și de stat (ministru în guvernul Marghiloman), creator și organizator al învățământului geografic modern în România, director al Revistei „Convorbiri literare” (1907-1923) a fost realizată de prof. dr. Dumitru Voicu, de la Colegiul Economic „Transilvania” Tîrgu-Mureș. Redăm, în continuare, doar câteva dintre ideile cele mai importante.
Mehedinți a pus bazele geografiei românești ca știință: „La solicitarea lui Titu Maiorescu, Simion Mehedinți este numit la prima catedră de geografie din învățământul superior din România, când practic ia ființă geografia românească, la Universitatea din București […]
În calitate de coordonator al geografiei românești la începuturi a format mulți profesori de geografie care ulterior au devenit stâlpi ai geografiei românești […]
A fost unul dintre cei mai valoroși autori de manuale, unul dintre cei care a realizat modernizarea manualelor școlare și a fost primul care a făcut manuale școlare moderne pentru geografie. În 1901, ministrul Spiru Haret l-a însărcinat să realizeze manuale pentru școli elementare și primare, a realizat manuale până în 1937, multe dintre ele în colaborare cu alte personalități marcante ale culturii românești – Octavian Goga, Vasile Voiculescu etc. Introduce pentru prima dată în manuale imagini, desene, hărți sau fragmente scurtă de lecturi atractive”, a spus prof. dr. Dumitru Voicu.
Primul între geografii lumii
Simion Mehedinți a scris o operă extrem de vastă. Lucrarea lui de căpătâi este „Terra”, apărută în 1930, care cuprinde circa 1.200 de pagini. Această lucrare l-a propulsat în elita mondială a geografilor. „La apariție a fost salutată ca una dintre cele mai valoroase cărți de teoria geografiei din lume. Dacă vremurile ar fi fost altele și se reușea traducerea în limbi de circulație internațională a acestui volum, ar fi fost pe primul loc între geografii lumii”, a conchis prof. dr. Dumitru Voicu.
Meteahna românească
O altă latură a lui Mehedinți a fost cea de bun creștin. Despre această latură a marelui savant a vorbit părintele Silviu Negruțiu, preot la Catedrala Mare din Tîrgu-Mureș, care a criticat „meteahna” românilor de a-și uita oamenii de mare valoare: „Probabil că avem o meteahnă specială în care nu vorbim suficient despre valorile care nu noi le așezăm undeva. Valorile sunt valori prin ceea ce au gândit și exprimat. Noi însă ne trezim în momente de contraritm în care îngropăm câte un om de mare valoare ca să ne trezim după o generație sau două să-l redescoperim. Nu știu cui folosește modul acesta de a ne trata. […] Datoria noastră este nu să-i așezăm undeva, ci să vorbim despre meritele pe care le au acolo unde sunt așezați, dar nerecunoscuți de cei care își doresc să stea în locul lor”, a precizat preotul Silviu Negruțiu.
Pedagogul creștin
Preotul Silviu Negruțiu a evidențiat faptul că scrisul lui Mehedinți este pătruns de duhul evanghelic. Astfel, savantul spunea imperativ tinerilor: „Nu poți fi om pe deplin fără să fii creștin; un om, ca și un popor, atât prețuiește, cât a înțeles din Evanghelie”. „Scrisul său, arealul pedagogic cuprinzător este prins puternic de duhul evanghelic, întrucât se observă fără greutate împletirea armonioasă a convingerilor sale creștine cu sentimentele patriotismului exemplar” – evidenția părintele.
Aceste considerații dezvăluie conștiința și conștiinciozitatea savantului de pedagog creștin, vocația sa pedagogică, preocupările creștine, realizarea scrierilor despre creștinism din care rezultă că Simion Mehedinți a fost un om profund credincios, un profund creștin. El a mărturisit public că „Iisus Hristos este nu numai Mântuitorul lumii, ci și cel mai mare educator al omenirii”.
Încheiem cu un alt citat de-al marelui savant, citat foarte expresiv: „Un popor, ca şi orice om în parte, atât preţuieşte cât a înţeles din Evanghelie şi cât poate să urmeze învăţăturii lui Iisus“.
Titi Dălălău