Având ca motto “Connecting Minds Creating Future for a Better Tomorow” orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite a găzduit în luna ianuarie a acestui an cel de-al 22-lea Congres Mondial de Otorinolaringologie care se organizează din patru în patru ani de către IFOS care este Organizația Internațională a Societăților de Oto-Rino-Laringologie, o organizație mondială apolitică care reprezintă aproximativ 50000 de oto-rino-laringologi din 120 de țări membre.
Dr.Szőcs Mihály lector universitar la UMFST Târgu Mureș medic primar ORL a prezentat trei lucrări științifice la acest congres.
Prezentarea unei lucrări științifice la un asemenea eveniment, presupune o mare responsabilitate pentru că reprezinți o țară și pregătirea ta profesională trebuie să fie de excepție. O pregătire profesională exigentă este necesară și pentru faptul că ședințele științifice fiind organizate pe subspecialități întrebările care ți se pun vin din partea unui auditoriu care este specializat la rândul lui în aceeași problematică pe care o dezbați la rândul tău în lucrarea pe care o prezinți.
Eu personal am trimis 3 lucrări științifice la congresul mondial. Prima lucrare a fost din domeniul otologiei cu titlul “Riscuri și provocări în chirugia urechii medii” și prezenta video clipuri selectate din apoximativ 310 de intervenții chirurgicale efectuate pe urechea medie. A doua lucrare din domeniul patologiei infecțioase cervicale întitulată „Fasceita cervicală necrotizantă- experiența noastră pe 14 cazuri ”analiza problematica complexă a unei afecțiuni cu o mortalitate de aproximativ 60% și cu care ne confruntăm și la ora actuală în practica noastră , iar a treia lucrare din domeniul chirurgiei cervicale oncologice întitulată ”Versatilitatea lamboului de arteră supraclaviculară în reconstrucțiile capului și gâtului-experiența proprie” analiza rezultatele obținute de noi prin folosirea unei metode noi chirurgicale în tratamentul tumorilor maligne cranio-cervicale. a afirmat Dr.Szőcs Mihály.
Dacă comisia științifică apreciază că, conținutul unei lucrări este valoros atunci i se acordă o formă de prezentare care durează o oră sau mai mult, comparativ cu o prezentare obișnuită de opt minute, iar autorii respectivi devin „Speaker” sau „Faculty” ai congresului. Spre surprinderea mea comisia științifică IFOS a hotărât că oricare din cele trei lucrări merită să primească o formă de prezentare de o oră, „Keynote lecture”(Prelegere principală) sau „Workshop” (Curs de formare practică) și să o aleg pe cea care îmi convine mai mult. Eu am ales cea de a treia și mi s-a acordat un „workshop” pentru „Versatilitatea lamboului de arteră supraclaviculară”. Astfel practic am devenit unul din “Speaker” sau „Faculty” ai congresului mondial. Celelalte două lucrări au fost acceptate spre a fi prezentate ca ePostere. Am considerat că este o mare onoare care mi se acordă. Nici unui coleg otorinolaringolog din România nu i s-a acordat această onoare. Ținând cont de amploarea și nivelul congresului mondial consider că este una din realizările mele profesionale de excepție. a declarat Dr.Szőcs Mihály.
Începând din 1990 de pe vremea rezidențiatului și până astăzi timp de 23 de ani a prezentat la fiecare congres și conferință din țară, dar și în țara vecină Ungaria 2 lucrări științifice. Din 2017 și până în 2023 a Dr.Szőcs Mihály prezentat lucrări la 2 congrese mondiale și 2 congrese europene de ORL. Conținutul lucrărilor prezentate a fost axat întotdeauna pe rezultatele personale obținute și propria sa experiență profesională.
Workshop-ul l-am susținut la secțiunea Chirurgia Capului și gâtului alături de 4 colegi americani și un coleg canadian. Pe prima pagină a prelegerii mele am prezentat imagini din Transilvania, Târgu Mureșul cu Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, Universitatea de Medicină, Spitalul Clinic Județean de Urgență. Trebuie să recunosc că am fost mândru ca târgumureșean că am avut posibilitatea de a reprezenta mica noastră comunitate la această manifestare științifică importantă. Discuțiile purtate pe tema lucrării au fost interesante ne-am împărtășit experiența proprie în tratamentul tumorilor maligne ale capului și gâtului. a mai spus Dr.Szőcs Mihály.
Numărul participanților la congresul din Dubai a fost de 5500 și s-au prezentat aproximativ 1500 de lucrări științifice.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.