Mureşenii cunosc foarte bine cele două clădiri impunătoare de pe strada Mihai Viteazul, din Tîrgu Mureş. Multă vreme aceste clădiri reprezentau „Alma Mater” de elită. Într-o vreme se mai spunea că într-una învaţă fetele de liceu, iar la Papiu, băieţii. Au trecut 59 de ani de când unitatea de învăţământ de pe partea stângă a drumului ce urcă spre spitale a primit denumirea „Unirea”. Clădirea mare şi clădirea mică. Povestea lor e o lecţie de istorie trăită de sute elevi!
Întoarcere în timp
Unitate şcolară reprezentativă, Liceul „Unirea” a primit denumirea de Colegiu Naţional în anul 2000 pregătind în continuare absolvenţi care duc cu cinste mai departe renumele şcolii. Celor care nu cunosc situaţia şcolii, le reamintim că la Liceul „Unirea” predarea se face în limbile română şi maghiară, cele două secţii funcţionând în cea mai deplină armonie. Deşi numărul claselor maghiare a scăzut între timp, încă se poate vorbi de şcoală mixtă.
Decizie rămasă definitivă
După retrocedarea clădirii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia proprietar a devenit Fundaţia Statusul Romano-Catolic. Contractul de închiriere pe 15 ani între Statusul Romano – Catolic şi Primăria Tîrgu Mureş a fost semnat în 2008. Edilul, nemulţumit de retrocedare a atacat-o în contencios administrativ, dar decizia judecătorească a rămas definitivă.
Cu timpul, chiria rămasă neplătită, în 2012 contractul nu a mai fost reînnoit. Invocând lipsa acestuia, UDMR şi reprezentanţii Bisericii Catolice au încercat obţinerea unui acord, din partea conducerii liceului şi din partea Consiliului Local al oraşului, pentru înfiinţarea unei linii maghiare cu personalitate juridică distinctă.
Zvonuri îngrijorătoare
Având un precedent în cazul Liceului Bolyai, devenit între timp şcoală cu predare exclusiv în limba maghiară, au apărut voci care îşi exprimau îngrijorarea. „Nu prea înţelegem îngrijorarea care înconjoară acest subiect. Nu vrea nimeni separarea colegiului, ceea ce se vrea este ca liniile română şi maghiară să aibă personalităţi juridice diferite, dar să înveţe în aceeaşi instituţie de învăţământ. În cazul în care se respinge propunerea Bisericii Catolice agreate şi de părinţi, există pericolul ca, colegiul să fie mutat în altă clădire, deoarece contractul de închiriere a expirat, iar clădirea este a bisericii catolice”, avertiza, în iunie 2013, preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, citat de o publicaţie locală.
În acelaşi timp şi edilul urbei s-a grăbit să contracareze „zvonurile iresponsabile” despre desfiinţarea şcolii: „Stimaţi profesori şi părinţi, la ora la care vă vorbesc pot să vă garantez că niciun copil de la clasa 0 până la clasa a XII-a nu va pleca din Colegiul Naţional „Unirea”, nu vom reloca clase, nu vom muta şcoala!”
La fel a declarat edilul şi pentru ziare.com. „Colegiul Unirea, la ora actuală, funcţionează mixt, româno-maghiar, iar Primăria Tîrgu-Mureş şi Consiliul Local au hotărât, responsabil, că va rămâne în continuare aşa. Restul sunt dorinţele preoţilor de la Blaj, preoţilor romano-catolici, care s-au gândit să facă o şcoală”.
Nu este justificată, dar dacă se cere, şcoala se va face
La vremea aceea şi fostul inspector şcolar general, Someşan Ştefan a transmis Primăriei, într-o adresă oficială, în 12 iunie 2014, că IȘJ consideră că nu este justificată înfiinţarea şcolii de teologie arătând că: „Înfiinţarea acestei unităţi de învăţământ nu este justificată, deoarece nu există nici opţiuni ale elevilor, iar în cadrul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Tîrgu-Mureş există Filiera vocaţională – profil teologic, cu specializarea „cultul romano-catolic”, cu 4 clase de liceu sub efectivul maxim de elevi prevăzut de lege (4 clase cu 104 elevi)”.
Tot atunci însă a precizat că IȘJ poate da aviz pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ, dacă există solicitare din partea autorităţilor locale. „Această chestiune, a înfiinţării unei unităţi şcolare cu personalitate juridică, conform legii şi conform Ordinului de Ministru 54, din noiembrie 2013, se face la solicitarea administraţiei publice locale, respectiv a Consiliului Local. Până în prezent, la Inspectoratul Şcolar nu a venit o asemenea solicitare. Dacă o asemenea solicitare va exista din partea Consiliului Local, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar se va analiza solicitarea şi se va da sau nu avizul pentru înfiinţarea unei asemenea unităţi. De asemenea, am precizat, ori de câte ori a fost necesar, că stabilirea reţelei pentru anul şcolar 2014/2015 se face, de regulă, în luna ianuarie pentru anul şcolar următor. Deci noi suntem în prezent ieşiţi din toate termenele prevăzute de legislaţie”, a menţionat inspectorul şcolar general.
Reacţia politicienilor
În acest timp politicienii locali, precum Ionela Ciotlăuş preşedinte PNL Tîrgu Mureş, vorbeau de un „plan diabolic de separare şi distrugere”, căutând totuşi o explicaţie: de ce nu s-au făcut reparaţii şi de ce nu s-a investit pentru modernizarea clădirii din banii de chirie, aşa cum era înţelegerea. Senatorul UDMR pe atunci, Marko Béla, citat de Nepujsag, a spus la o întâlnire cu directorii de şcoli: „Legal nu sunt piedici. Din punctul de vedere al învăţământului în limba maghiară ar fi binevenită o şcoală de stat maghiară, pe lângă Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, unde funcţionează, cu rezultate bune un colegiu reformat; ar trebui înfiinţat şi un gimnaziu catolic”.
Reînnoirea contractului condiţionată
Biserica Romano – Catolică s-a arătat dispusă de reînnoirea contractului pentru încă 15 ani, cu condiţia înfiinţării Liceului Catolic, lăsând Liceul „Unirea” în clădirea actuală. Deşi la început părea să fi fost de acord, inspectorul şcolar nu numai că nu a dus cererea în faţa şedinţei de consiliu director, dar a respins propunerea. „Noi am purtat discuţii în paralel cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cu consilierii locali despre înfiinţarea Liceului Romano-Catolic. Părea că Inspectoratul şcolar va fi de acord şi că la proxima şedinţă a consiliului director va aproba solicitarea noastră. Din păcate, inspectoratul n-a amânat decizia, ci chiar a respins cererea. Au obiectat că înfiinţarea şcolii nu este imperios necesară, cererea fiind înaintată cu întârziere. Dar aceasta este o minciună sfruntată, proiectul a fost depus în ianuarie, iar Statusul Romano-Catolic nici până-n ziua de azi nu a primit vreun răspuns”, a opinat Peti András, pe atunci viceprimar.
Aviz favorabil
După tergiversări, în data de 23 iunie 2014 aprobarea Inspectoratului Şcolar a ajuns la Primărie, aviz fără de care nu se putea pune pe Ordinea de zi discutarea proiectului. În expunerea de motive se arată, printre altele, că – „prin acordarea personalităţii juridice proprie pentru Liceul Teologic se realizează o instituţie de învăţământ preuniversitar cu limba de predare maghiară, integrată în sistemul învăţământului preuniversitar de stat”.
Sub denumirea Liceul Teologic Romano – Catolic, institutul de învăţământ primeşte prin contract de comodat spaţiile necesare în imobilul din clădirea mică, iar spaţiile din clădirea mare sunt propuse spre închiriere Colegiului, unde şi în prezent îşi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional „Unirea” fără un contract de închiriere în vigoare. Pentru a asigura o stabilitate ar fi vorba despre o închiriere pe 15 ani în perspectiva accesării fondurilor europene.
Consiliul Local a aprobat Hotărârea 241, din 19 iulie 2014. Punctul 4 al acestei hotărâri stabileşte că în cazul în care Statusul Romano – Catolic încheie un contract de închiriere a clădirii mari cu terenul aferent pentru Colegiul „Unirea”, propune ca înfiinţarea Liceului Teologic Romano – Catolic să se facă potrivit legii şi cu înscrierea lui în planul de şcolarizare. La punctul 3 se stipulează ca după încheierea contractului administraţia locală să acorde 1,5 milioane de lei pentru renovarea clădirii închiriate.
Unde sunt documentele
Această HCL a fost urmată de alta în 16 septembrie 2014 care aducea modificări unei hotărâri despre reorganizarea unităţilor de învăţământ. Printre şcolile enumerate acolo figura şi Liceul catolic. Inspectoratul urma să aducă documentele de înfiinţare a şcolii, iar în termen de 10 zile lucrătoare ar fi fost încheiat contractul de închiriere despre care se vorbea în HCL 241/2014. A intervenit însă prefectul de atunci, Liviu Oprea, şi, cu toate că acesta a fost schimbat între timp, cazul a ajuns la Tribunal, unde au fost declarate nule atât HCL 241, cât şi punctul 4 din HCL 268/2014.
Contract de închiriere semnat
Între timp, pe 15 decembrie 2014, s-a încheiat contractul de închiriere pe o perioadă de 20 de ani, între Primăria Tîrgu Mureş şi Statusul Romano-Catolic. În 29 ianuarie, Consiliul Local aprobă HCL33/2015 pe baza avizului conform venit de la IȘJ, planul de şcolarizare pe anul şcolar 2015-2016. Printre şcolile trecute în plan se află şi Liceul Teologic Romano – Catolic, pe baza Legii Învăţământului 1/2011art, 61 alin. 2, Ordonanţa ministrului Educaţiei nr.4849/2014, precum şi pe baza Legii autorităţilor locale.
Tamási Zsolt, numit director până la examen
În septembrie 2015, inspectorul şcolar general Ştefan Someşan l-a numit pe dr. Tamási Zsolt în funcţia de director executiv până la organizarea unui concurs pentru postul de director al Liceului Teologic Romano – Catolic din Tîrgu Mureş. În toamna lui 2016, acesta a luat examenul cu succes.
Începere de an şcolar la Liceul Catolic
Elevii claselor pregătitoare şi ai claselor a IX-a, purtând cravatele verzi, specifice liceului catolic, au păşit în curtea şcolii pe ritmurile marşului Rákóczi. Era prima zi de şcoală din 2016. Directorul şcolii, dr. Tamási Zsolt, în cuvântul său le-a reamintit elevilor că în urmă cu un an au reuşit să revină în locul pe care-l numea căminul lor, după o lungă vacanţă forţată. „Un loc unde fratele mai mare îl ajută pe cel mic, unde cel obosit îl îmbărbătează pe cel mai odihnit, acolo unde ştim că suntem împreună şi nu contează dacă cineva ne vrea răul, noi avem grijă unii de alţii”, a subliniat Tamási Zsolt. În discursul său i-a salutat pe părinţi, pe elevi şi pe reprezentanţii autorităţilor locale ai Inspectoratului Școlar, deşi nu erau prezenţi.
Borbély László, deputat în Parlamentul României, membru în Curatoriul Statusului Romano – Catolic din Ardeal, a spus: „Deşi clădirea a fost retrocedată Bisericii, aceasta fiind adevăratul proprietar, constatăm că unii nu văd cu ochi buni, ca pe un fapt legal acest lucru”.
Consilierii locali UDMR Peti András şi dr. Magyari Előd au participat la deschiderea anului şcolar, subliniind importanţa studiului în limba maternă. Bardócz Krisztina, preşedinta comitetului de părinţi a transmis salutul lui Tamási Zsolt pentru încredere şi susţinere. La copacul şcolii sădit cu un an în urmă a fost lăsată o floare apoi cei prezenţi au ascultat un concert de flaut. Nimic nu prevestea necazul ce avea să se abată peste ei!
Ridicat de procurorii anticorupție
La scurt timp însă inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, fost consilier PSD (2001-2004 și 2012-2016), Ştefan Someşan a fost ridicat de procurorii anticorupţie, într-un dosar în care este cercetat pentru mai multe acuzaţii, inclusiv înfiinţarea Liceului Teologic. În dosar ar mai fi vorba despre primirea de foloase necuvenite în legătură cu modul în care s-ar fi organizat concursurile de titularizare pe post, dar şi cele de directori de şcoli. După audieri acesta a fost reţinut pentru 24 de ore cu propunere de arestare pe 30 de zile, pentru fapte de corupţie. Tot în acelaşi dosar, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Tamási Zsolt, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Neavând acces în şcoală, directorul Liceului Teologic, singurul cu drept de semnătură, lasă profesorii fără salarii. În semn de solidaritate cu cadrele didactice după câteva slujbe de la biserică s-au strâns 26 de mii de lei din donaţiile enoriaşilor. Banii au fost distribuiţi cadrelor didactice rămase fără salarii, în prag de Crăciun. La cererea avocatului, în decembrie, o singură dată DNA i-a permis lui Tamási Zsolt să intre în şcoală timp de 4 ore, timp în care a semnat documentele necesare funcţionării şcolii.
Prelungirea interdicţiei
După expirarea interdicţiei din 3 ianuarie, toate interdicţiile au fost prelungite cu alte 60 de zile. Având în vedere situaţia confuză, primarul Dorin Florea a convocat o şedinţă vineri, 13 ianuarie 2017, la care au fost invitaţi să participe câţiva consilieri locali şi reprezentanţii IȘJ Mureş. „Doresc să afirm că politizarea excesivă poate aduce grave prejudicii, ezitări şi multe confuzii, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul UMF sau în alte situaţii”, a declarat primarul municipiului Tîrgu Mureş, dr. Dorin Florea.
„În legătură cu situaţia Colegiului Naţional „Unirea”, reiau ce am spus şi în urmă cu 5 ani, că această instituţie trebuie să treacă în subordinea Primăriei municipiului Tîrgu Mureş, având în vedere că acolo funcţionează o unitate de învăţământ de interes naţional. Actualul proprietar, Statusul Romano – Catolic poate în schimb să solicite despăgubiri conform legilor în vigoare. Propun Bisericii Romano – Catolice să cedeze clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea” autorităţilor locale, pentru că s-a dovedit în timp că o autoritate locală nu îşi schimbă viziunea faţă de o unitate de învăţământ de interes naţional, aşa cum poate o biserică să procedeze câteodată”, a postat edilul pe pagina sa de socializare.
Se respectă legea?
Tamási Zsolt refuză acuzaţiile ce nu respectă adevărul istoric. Acesta susţine că imobilul şcolii a fost construit de către Biserică în perioada 1903-1905, iar clădirea alăturată în care a fost căminul şcolii a fost ridicată în 1908. Până la naţionalizarea lor din 2 august 1948 în acele clădiri a funcţionat Gimnaziul Principal Romano – Catolic- sunt fapte ce pot fi dovedite cu acte, susține acesta. Ceea ce consideră el mai grav este faptul că DNA pune la îndoială nu doar decizia comitetului de retrocedare, dar şi a Curţii Supreme, căci în urma denunţului primarului dr. Dorin Florea există o decizie definitivă a Curţii Supreme ce nu poate fi negată de DNA.
Elevii trag ponoasele
În acest timp, elevii sunt cei care trag ponoasele. În sălile de clase nerenovate, zilele trecute au fost temperaturi de 10 grade, un geam spart a fost acoperit cu hârtie…
Când se vor reabilita sălile de clasă, nimeni nu ştie, deşi 70% din chiria lunară – conform contractului – ar trebui investiţi pentru modernizarea şcolii. Cu câteva zile în urmă, în Casa Tineretului, s-a purtat o nouă discuţie despre soarta şcolii, dar, aşa cum era de aşteptat, nu s-a ajuns la nicio concluzie care să rezolve problema.
„Singura soluție este ca în loc să dea comunitatea chirie milioane de lei pe an, să se facă un campus ca lumea, la nivelul secolului XXI, iar bisericile să-şi facă ele câte şcoli confesionale doresc, așa cum se întâmplă în Occident. Am spus-o de ani de zile. Cei care pierd sunt elevii, adică cei datorită cărora există aceste școli. Este șocant că sute de părinți cu pretenții sunt păcăliți de atâția ani”, a postat Dan Maşca, lider POL pe pagina sa de socializare.
Nemulţumirile se ţin lanţ
Potrivit unui comunicat al UDMR semnat de preşedintele Kelemen Hunor, există o asemănare clară între cazul Colegiului „Mikó” din Sfântu Gheorghe şi cel al Liceului Romano – Catolic din Tîrgu Mureş. „UDMR este dezamăgită de noua acţiune a DNA, prin care Tamási Zsolt, directorul Liceului Teologic Romano – Catolic din Tîrgu Mureş, este suspectat pentru abuz în serviciu în forma continuată, iar Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al IȘJ Mureş, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei.
În România există sute de imobile retrocedate în care funcţionează şcoli şi grădiniţe. Decizia judecătorească din 28 iunie 2012 în celebrul caz „Mikó” a creat un precedent extrem de periculos. În urma acestei decizii, Colegiul „Mikó” a fost renaţionalizat, dar pericolul există şi în cazul tuturor imobilelor bisericeşti şi comunitare retrocedate – asupra acestui fapt am atras atenţia în repetate rânduri şi în urmă cu patru ani, fără niciun rezultat însă. Există o asemănare foarte clară între aceste două cazuri, cel de la Sfântu Gheorghe şi cel de la Tîrgu Mureş”, se arată în comunicat.
Inspectorul şcolar general al IȘJ Mureş, Ştefan Someşan, a fost arestat la domiciliu după ce ar fi dezinformat Consiliul de Administraţie în legătură cu o hotărâre a Consiliului Local Tîrgu Mureş, referitoare la înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal, se arată într-un comunicat, DNA.
Soarta Liceului Romano – Catolic rămâne incertă!
Erika MĂRGINEAN