Dosarul Frontierele Imperiului Roman DACIA este cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pregătită până acum de România. Dosarul are 285 de componente (castre legionare și castre auxiliare cu așezări civile, castre de marș, turnuri și alte elemente de fortificație) care se distribuie de-a lungul unui sector de graniță romană de peste 1.000 km, pe raza a 123 de unități administrativ-teritoriale.
Pe 31 ianuarie 2023, dosarul a fost depus la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, după un efort intens și conjugat al unui vast colectiv multidisciplinar format din arheologi, arhitecți, istorici, urbaniști și geografi.
Dosarul a fost elaborat de colectivele coordonate de Comisia Națională Limes, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul National al Carpaților Răsăriteni și Muzeul Județean Mureș.
Muzeul Județean Mureș s-a implicat în cercetarea și documentarea siturilor din estul Transilvaniei, prin echipa coordonată de Centrul de Cercetare a Limesului Roman, formată din arheologi, studenți și voluntari. Din zona mureșană au fost incluse castrele auxiliare și așezările militare de la Brâncovenești, Călugăreni și Sărățeni, respectiv turnurile de la Vătava, Ideciu de Sus, Ibănești, Chiheru de Jos, Eremitu și Câmpu Cetății.
Urmează un an de evaluare a documentației de către UNESCO-ICOMOS, timp în care vă invităm să ne vizitați în Parcul Arheologic de la Călugăreni.