Milvus a realizat o analiză în teren a siturilor de pe râul Mureș aflate în custodia grupului, iar cu această ocazie a identificat o serie de probleme. Astfel, se pare că cea mai gravă este tematica gunoiului. Malurile râului, automat și ariile protejate din zonă sunt folosite ca pubele publice, fără niciun respect pentru acest patrimoniu. Gunoiul aruncat în amonte, rămâne agățat de crengi după orice ploaie mai semnificativă.
Copacii de pe malurile râurilor sunt tăiați ilegal, fără niciun acord scris, în timp ce pășunile aflate în imediata apropiere a Mureșului sunt exploatate la maxim. Primăvara și toamna, incendierea acestor zone este o cutumă des întâlnită deși interzisă prin lege. Suprapășunarea este un pericol pentru biodiversitatea acestor maluri, creându-se adevărate zone aride. Eliberarea apei din balastiere direct în cursul râului, deseori nedecantată, nefiltrată reprezintă un adevărat pericol pentru flora subacvatică și pești.
Suma acestor probleme reprezintă punctul de plecare în activitățile de management și conservare pe care Grupul Milvus va începe să le implementeze în toate aceste patru situri aflate de-a lungul Mureșului.
„Ne dorim râuri vii, nepoluate, respectate de oameni. Râurile sunt până la urmă sursa noastră de apă, sursa noastră de viață!”, au postat cei de la Gruplu Milvus pe siteul propriu.
„Grupul Milvus”…
… este o organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării și consultanței cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură și oameni.
Cristina Vancea