Primăria Borsec alături de alți organizatori privați îi așteaptă cu drag pe cei cărora le place slana, cârnații, bunătățurile culturale și jocurile moldovenești la SlanăFest în zilele de 18 și 19 februarie. Meniul este alcătuit din produse tradiționale, concurs, muzică lăutărească, film și povești cu tâlc.
02.18 Sâmbătă
Cortul de evenimente de la complexul de schi Speranța
11.00-19.00 Târg de produse tradiționale
11.00-14.00 Înscrierea slanelor la concurs
12.00 Atelier de făcut brânză (Fülöp Szabolcs)
15.00 Expoziție fotografică (Szász-Bányász Anna)
Povești ilustrate despre brânză și vaci (Bányász József)
16.00 Tombola cumpărătorilor
16.30 Concursul slanelor și premierea
Povești despre slană cu membrii juriului
Restaurantul Speranța
18.20 Proiecție de film: Al cui câine sunt?
Întâlnire cu regizorul (Lakatos Róbert)
20.30 Jocul satului
––
02.19 Duminică
Cortul de evenimente de la complexul de schi Speranța
11.00-18.00 Târg de produse tradiționale
11.00-14.00 Înscrierea cârnaților la concurs
12.00 Bulz interactiv (Oprea Mircea)
Atelier de făcut brânză (Fülöp Szabolcs)
14.00 Prezentare carte de bucate (Jánossy Alíz, Editura Tortoma)
15.00 Prezentarea revistei Bucătăria și grădina secuiască (Orbán
Ferenc)
16.00 Tombola cumpărătorilor
16.30 Concursul cârnaților și premierea
Povești despre cârnați cu membrii juriului
SlanăFest este o marcă înregistrată al unor șiruri de evenimente gastro-culturale ce au loc în fiecare an în perioada iernii (Ianuarie-Februarie), când slănina porcului sacrificat de Ignat este tocmai maturată, coaptă, afumată, numai bună de o gustare cu prietenii și chiar pentru o prezentare în fața unui juriu consacrat, compus din „Doctori în Slăninologie”, primind premii, medalii, trofee și diplome.
Organizat anual (din 2011), în mai multe orașe și comune precum Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Tușnad Băi, Borsec, Macău, Sf. Gheorghe Miercurea Ciuc, Șamșud, etc., aceste târguri ale preparatelor tradiționale, condimentate din belșug cu un concurs al slăninelor prezentate de micii gospodari, dar și cu muzică lăutărească, prezentări meșteșugărești, degustări de vinuri și tării alese și multe alte ingrediente pe cât se poate de publice, SlanăFest este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al țăranului din Ardeal, care a deservit de-alungul istoriei supraviețuirea multor generații atât în timp de pace cât și pe vremuri de izbeliște.
Prin organizarea unor târguri ale micilor producători locali, SlanăFest vine în ajutorul acestora, oferindu-le posibilitatea comercilizării și promovării produselor autentice.
Prin organizarea jurizării slăninelor (concurs unde se poate înscrie orice gospodar cu o bucată de slană proprie), încercăm susținerea acestor personae și motivarea lor pentru continuarea acestor activități tradiționale.