Primarul Ioan Nicoară se confruntă şi în acest an cu rigorile unui buget care este mai mic cu 900.000 de lei faţă de cel de anul trecut. „Este greu să supravieţuim cu bugetul pe care îl avem”, a declarat Nicoară. Totuși oraşul trebuie să se descurce în condiţiile unui buget de criză, pentru că trebuie să funcţioneze şi şcolile şi unităţile medicale, întreaga infrastructură a unui oraş european cum este Iernut, susţinător exclusiv al serviciului SMURD.
Şeful SVSU Iernut, Augustin Grama a prezentat situaţia statistică privind numărul intervenţiilor SMURD Iernut în anul 2011 cu un total de 823, repartizate după cum urmează: Iernut (446 intervenţii), Ogra (76), Sînpaul (82), Cuci (32), Iclănzel (67), Cucerdea (19) la care se adaugă accidentele rutiere (41), alte intervenţii (46) şi Luduş (20). Totalul de 823 de intervenţii este impresionant şi implică un efort material şi financiar de luat în seamă nu numai de organele locale, dar şi de cele judeţene sau naţionale. În condiţiile unui buget local de austeritate în anul trecut, era posibilă o întrerupere a activităţii SMURD Iernut prin sistarea salarizării personalului . „Anul trecut am primit un sprijin financiar de la Consiliul Judeţean”, spune Ioan Nicoară, dar adaugă că în 2012 acest lucru nu va fi posibil. Acest fapt, coroborat cu diminuarea bugetului local cu 900.000 de lei, punea în pericol existenţa unui serviciu medical atât de important pentru locuitorii din zonă.
Ideea salvatoare
În perpetuarea activităţii SMURD Iernut un rol important l-a avut primarul Ioan Nicoară, cel care a insistat la Consiliul Judeţean, la preşedinta Lokodi şi la dr. Boeriu de la SMURD care au găsit soluţia câştigătoare. Având în activitate o Asociaţie Intercomunitară în zonă, primarii din Iernut, Ogra, Sînpaul, Cuci, Iclănzel şi Cucerdea au hotărât ca, în interesul oamenilor pe care îi „păstoresc” să colaboreze, din punct de vedere financiar, evident, la activitatea viitoare a SMURD Iernut. După unele prevederi, bugetul Serviciului se ridică la 310.000 lei pentru acest an. Contribuţia fiecărei Primării din cele şase va fi stabilită în funcţie de numărul de locuitori, sumă care va fi achitată trimestrial. „Ceea ce este important este că SMURD Iernut îşi continuă activitatea”, a declarat Ioan Nicoară. Într-adevăr, Primăria Iernut asigură funcţionarea Serviciului în primul trimestru, apoi primăriile arondate vor contribui financiar la asigurarea siguranţei medicale a oamenilor din zonă.
Istoria formaţiunii SMURD a început să fie scrisă în oraşul Iernut în anul 2001 şi de la acea dată şi-a demonstrat utilitatea prin miile de cazuri de urgenţă rezolvate. În prezent, SMURD Iernut are grijă de sănătatea şi siguranţa cetăţenilor din oraşul Iernut şi comunele Ogra, Sînpaul, Cuci, Iclănzel şi Cucerdea, adică o populaţie de aproape 23.000 de locuitori.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.