Peste 3.500 de angajaţi din Combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Tîrgu-Mureş riscă să ajungă în şomaj tehnic din cauza deciziei producătorilor de gaze naturale de a majora preţul gazului metan.
Săptămâna trecută, conducerea Combinatului a purtat negocieri cu producătorii de gaz metan şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei în vederea obţinerii unui preţ acceptabil pentru principala materie primă folosită însă deocamdată, negocierile nu au ajuns la niciun rezultat: „Au avut loc discuţii, dar încă nu s-a stabilit nimic concret. Se discută cu producătorii de gaz, cu reprezentanţii ministerelor, în găsirea unei soluţii pentru aplicarea actelor normative în vigoare (…) Există un Ordin al Guvernului prin care producătorii pot să negocieze preţul pe care-l oferă celor care folosesc gazul. Încă există o anumită rigiditate la negocierea preţului. Sperăm că săptămâna viitoare (aceasta n.r.) se va stabili ceva exact”, ne-a declarat Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureş.
În consecinţă, probabil săptămâna aceasta negocierile se vor încheia și astfel se va hotărî soarta celor peste 3.500 de angajați ai Azomureș.
Sindicatul: șomaj tehnic
Preşedintele Sindicatului Alternativa 2000 din cadrul SC Azomureş SA Tîrgu-Mureş, Dumitru Boantă, a anunţat că peste 3.500 de angajaţi din combinatul de îngrăşăminte chimice, inclusiv cei care lucrează la firmele care asigură întreţinerea utilajelor societăţii, riscă să ajungă în şomaj tehnic din cauza deciziei producătorilor de gaze naturale de a majora preţul gazului metan. Dacă acest lucru se va întâmpla, peste 3.000 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, iar efectele asupra judeţului Mureş vor fi devastatoare, spune vicepreşedintele Sindicatului Alternativa 2002 Azomureş, Maria Dăndărău. „Gazul s-a scumpit de anul trecut cu mai mult de 67 %. Acum vine încă o mărire de 25 %. Având în vedere că Azomureş nu arde gazul, ci îl procesează, în preţul de cost peste 80% este preţul gazului”, a spus Maria Dăndărău.
În plus, în situaţia majorării preţului la gazul metan, SC Azomureş SA va fi obligată să suspende sau să sisteze şi programul de modernizare al facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, care este în curs de desfăşurare.
Conducerea: oprirea activității
„Traversăm o perioadă foarte dificilă din punctul de vedere al preţului pentru principala materie primă, gazul metan. Managementul Azomureş poartă negocieri cu producătorii de gaze naturale pentru a găsi cea mai bună soluţie în vederea continuării activităţii de producţie şi implicit a programului de investiţii, luând însă în calcul orice scenariu posibil”, a declarat Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureş.
Prezenţi săptămâna trecută la discuţii la Ministerul Economiei, reprezentanţii Combinatului Azomureş au avertizat că riscă oprirea activităţii fiindcă Azomureş nu mai poate produce îngrăşăminte chimice la preţuri competitive din cauza costurilor prea mari cu gazele naturale şi riscă să îşi oprească activitatea din 1 mai.
Directorul combinatului Azomureş, Mihai Aniţei, a spus că Guvernul trebuie să facă demersuri pe lângă CE pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz pentru că altfel aceştia nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide. Potrivit lui Aniţei, încă nu există un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă sau mecanismele acesteia, iar în aceste condiţii reprezentanţii industriilor care folosesc gazul metan ca materie primă stau în faţa producătorului şi nu pot negocia.
„Dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul şi să anulăm investiţiile, că nu mai suntem sustenabili”, a spus Aniţei.
Detalii … tehnice
Azomureş este cel mai mare producător de îngăşăminte chimice din România şi vinde în agricultura românească aprope 70 % din producţia proprie. Totodată, Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din ţară. Astfel, se explică de ce un preţ al gazului accesibil este vital pentru Combinat.
În baza unui memorandum semnat în 2005 de România cu FMI şi Banca Mondială, care prevede liberalizarea progresivă a preţului la gaz pentru industrie până la sfârşitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, când a început aplicarea acestei prevederi, preţul la care Azomureş a achiziţionat gazul a crescut cu 47 la sută, iar din luna aprilie ar fi vorba de încă 25 la sută. Singurii furnizori de gaz pentru Azomureş sunt Romgaz şi Petrom, Combinatul putând folosi şi gazul de import rusesc.
Combinatul Azomureş mai are asigurat gaz la preţul vechi până la 1 mai, conform vechiului contract de furnizare a gazului.
Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a spus că preţul sub care nu se poate coborî la gaz – de 72 de lei – a fost stabilit de Guvern ca referinţă doar din considerente de taxare, nu pentru că acolo ar fi nivelul pe piaţa liberă.
La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.
O soluţie propusă de conducerea Azomureş pentru ieşirea actuala situaţie dificilă ar fi o schemă de subvenţionare indirectă, cum se aplică în Europa, prin acordarea de facilităţi fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, precum Azomureş, iar Executivul ar trebui să ia în calcul această variantă şi să obţină acordul Comisiei Europene în acest sens.
Consecinţele
Consecinţele creşterii preţului gazului cu 25% au fost prezentate la începutul lunii aprilie 2014 de către preşedintele Sindicatului Alternativa 2002 Azomureş, Dumitru Boantă, prin intermediul paginii de facebook a Sindicatului:
„Sindicatul Alternativa 2002 Azomureş îşi manifestă îngrijorarea faţă de decizia producătorilor de gaze naturale de majorare a preţului gazului metan deşi prin RECENTELE modificări legislative aduse de Guvernul României am sperat că preţul gazului nu va creşte. În fapt, producătorii impun un preţ egal cu cel de pe piaţa reglementată, deşi nu mai sunt obligaţi la aceasta. Acest preţ impus este nesustenabil pentru Azomureş din punct de vedere economic şi consecinţele ar putea fi extrem de negative atât pentru salariaţi, societate, cât şi pentru Statul Român.
Astfel, în contextul noului preţ impus de către producători pe piaţa concurenţială:
– SC Azomureş SA va fi obligată să închidă facilităţile de producţie și să trimită în șomaj tehnic angajatii săi în numar de peste 2000, iar firmele terțe care lucrează în societate vor trebui să ia aceeași măsura pentru salariații lor, transferați din SC Azomureș SA, în număr de peste 1.500;
– În contextul prelungirii situației create, Azomureș va trebui să ia în considerare și măsura restrângerii sau a disponibilizării unei părți din personalul existent;
– Pentru Statul Român, astfel de măsuri se vor traduce în reducerea impozitului pe profit încasat, precum și în reducerea contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale de sănătate;
– De asemenea, SC Azomureș SA va fi obligată să suspende sau să sisteze în mod definitiv programul de modernizare al facilităților de producție cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, în desfășurare în prezent”.
Desigur, o altă consecinţă ar fi resimţită în piaţa de îngrăşăminte din ţară, având în vedere că Azomureş este cel mai mare producător din acest domeniu: „Dacă noi vom dispărea de pe piaţă, fiţi siguri că preţul îngrăşămintelor va creşte”, a spus Aniţei.
Dezamăgiţi de negocierile de săptămâna trecută de la Ministerul Economiei, sindicaliştii din combinat au ameninţat că vor picheta, săptămâna aceasta, Prefectura Mureş şi chiar că vor bloca Drumul European 60.
Titi DĂLĂLĂU