Membrii Solidaritatea Sanitară au dat publicității o scrisoare deschisă adresată premierului României , Florin Cîțu. ”Timp de aproape trei luni am stat în Piața Victoriei, solicitându-vă remedierea unei serii lungi de probleme pe care le îndurăm noi, cei aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19”, se arată în scrisoare. În continuarea scrisorii sunt enumerate solicitările:
- standarde privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție.
- elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării, astfel încât să creștem ponderea lucrătorilor vaccinați.
- o informare corectă, pentru că datele arată că ponderea lucrătorilor din sănătate vaccinați nu depășește 45%.
- elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
- includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
- respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie. Acum vă așteptați să ne expunem în continuare riscului maxim fără a ști că urmașii noștri vor beneficia de o minimă protecție.
- să elaborăm împreună criteriile de evaluare obiectivă a profesioniștilor din sănătate.
- cerut să elaborăm împreună o procedură a auditului timpului de muncă, pentru a ne asigura, spre exemplu, că în fiecare secție în care sunt tratați pacienți COVID-19 există timpul necesar pentru a trata cu atenție pe fiecare dintre ei.
Aceste solicitări au fost semnate de peste 18 mii de persoane.
În continuarea scrisorii sunt trecute în revistă cazurile de deces și numărul de infectați Covid din sistemul sanitar.
- Peste 101 de colegi decedați la datorie într-un singur an. O incidență a mortalității fără egal în alte sectoare, publice sau private.
- Peste 27.000 de colegi infectați (cca. 11% din totalul lucrătorilor). Adică o rată a infectării de cca. 5 ori mai mare decât cea existentă la aceeași grupă de vârstă. (Dacă adăugăm membrii de familie infectați pe acest lanț al transmiterii de la locul de muncă la lucrătorii din sănătate vom descoperi că măsurile inadecvate de protecție a lucrătorilor din sănătate au ca victime cca. 10% din totalul cetățenilor infectați.)
”După ce această nenorocire se va sfârși unii dintre noi ne vom îndrepta către locurile în care munca noastră este apreciată, în care nu suntem la dispoziția politrucilor numiți fără a ține cont de priceperea lor în domeniu, în care avem libertatea de a ne exercita profesia în condiții demne. Înțelegem că acesta este semnalul pe care ni-l dați în fiecare zi! L-am primit și în urmă cu un deceniu. În fapt, nu noi vom pleca, ci dvs. mutați țara într-o altă lume, prin disprețul pe care-l arătați față de valorile sociale specifice Uniunii Europene și prin refuzul de a recunoaște contribuția noastră la binele public”, se arată în scrisoarea deschisză, semnată Membrii Solidaritatea Sanitară, azi, 18 martie 2021.
Sursa