În urma unor studii efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata de către biofizicianul Peter Hantz, împreună cu cercetători din Ungaria, Germania şi SUA, s-a constatat o reducere a fenomenului de heliotermie, iar soluţia de reîntinerire a lacului a fost sugerată chiar de către localnici.
„Sunt cercetător biofizician şi scafandru de cercetare şi una dintre problemele pe care le investighez este problema heliotermiei Lacului Ursu. Lacul Ursu în ultimii 30-40 de ani aproape că a pierdut heliotermia. În urma unei cercetări – au făcut parte şi cercetători din străinătate, din Germania,Ungaria, Statele Unite, cei mai buni experţi din Europa, care se ocupă cu heliotermie – am aflat este că stratul haloclinal, unde începe stratul de apă cu densitate foarte mare de sare, se deplasează în jos. În cursul deceniilor lacul a pierdut sare, dar nu concentraţia sării s-a schimbat, ci limita între straturile mai puţin sărate şi mai mult sărate s-a deplasat spre jos. Din acest motiv, radiaţia solară nu poate să încălzească aşa de tare stratul haloclinal (…) Ceea ce am putea să facem este să reîntinerim lacul, să aducem înapoi la adâncime mai mică stratul haloclinal. Localnicii ne-au ajutat enorm cu tot felul de idei şi tot felul de observaţii”, a declarat, joi, biofizicianul Peter Hantz, într-o întâlnire cu presa.
Prima soluţie avansată a fost dizolvarea în lac a aproximativ 10.000 tone de sare, fapt ce ar impune costuri foarte mari, dar soluţia cea mai ieftină de reîntinerire a Lacului Ursu fost avansată de un localnic.
„Un antreprenor mai bătrân a spus că există un izvor de sare, Izvorul Gera, care are o concentraţie foarte mare de sare. Am făcut analizele şi Izvorul Gera este foarte aproape de conţinutul apei din Lacul Ursu. S-ar putea ca pur şi simplu dacă am aduce apa din Izvorul Gera în Lacul Ursu, în 3-4 ani am putea să ridicăm stratul haloclinal la un nivel corespunzător”, a susţinut cercetătorul.
Peter Hantz a precizat că înainte să fie începută o astfel de operaţiune se impune o investigaţie de cel puţin un an.
Investigaţiile efectuate cu sonarul în adâncurile Lacului Ursu au evidenţiat stratul haloclinal la circa 2,7 metri adâncime şi că acest fenomen are la bază cauze naturale. AGERPRES