Șocul pe piața muncii se va resimți și în lunile următoare deoarece multe firme s-au confruntat în perioada aceasta cu scăderea vânzărilor, suspendarea activității total sau parțial, disponibilizări, întârzieri la plată sau încasări. Sorina Faier, managing partner Elite Searchers, ne arată că există o serie de soluții care pot ajuta angajații concediați să depășească această etapă:
1.În primul rând, trebuie să te poți adapta și să te orientezi către industriile care funcționează și fac în continuare angajări. Probabilitatea de a fi angajat pe o poziție inferioară este mare și, de asemenea, salariul poate fi mai mic, însă reprofilarea este o foarte bună metodă de a-ți continua activitatea și a-ți asigura un venit dacă ți-ai pierdut locul de muncă sau dacă industria în care lucrezi nu mai funcționează.Un avantaj în plus îl au angajații care au activat de-a lungul carierei în mai multe domenii și au dobândit cunoștințe din particularitățile mai multor domenii. În plus, angajatorii apreciază capacitatea de adaptare, flexibilitatea și abilitatea de a învăța ușor lucruri noi.
2.O altă soluție ar fi să devii antreprenor. Poate în trecut te-ai gândit că ar trebui să încerci să dezvolți propria afacere, dar nu ai considerat că este momentul oportun sau nu ai avut curajul. Acum poate fi o variantă să-ți dezvolți propriul business.Este esențial să identifici domeniul care ar avea succes în perioadă de criză și să-ți folosești la maximum experiența acumulată, dar și industria despre care știi cel mai mult, unde ai contacte și cunoști angajați buni pe care să-i ai alături.
3.Dacă ai rămas fără job, este bine să fii deschis către orice formă de angajare. Poți aplica la joburi project-based din țară sau internaționale care se pot exercita remote, de acasă.Acestea se găsesc în domenii diverse, de la traduceri, IT, call center, media planning, la analize financiare și consultanță în diferite industrii.
4.Este o bună oportunitate să folosești timpul pe care îl ai la dispoziție să te perfecționezi sau să-ți îmbunătățești competentele mai puțin dezvoltate. Poți apela la un specialist pentru a te consilia. Daca nu știi exact ce ar trebui să-ți îmbunătățești, există teste care arată care sunt punctele tale forte, care sunt cele slabe și traininguri care te ajută să iți dezvolți competențele.Toate acestea te vor ajuta să te angajezi după criză mai repede, având mai multe avantaje decât candidații care aplică pentru același job.
5.Contactele pe care le-ai realizat de-a lungul carierei sunt o resursă importantă la care poți apela când te afli în situația delicată de după pierderea jobului. De multe ori sunt o soluție mai bună decât să aplici la anunțurile de pe internet.De asemenea, poți apela la firme de specialitate care te pot ajuta cu serviciul de consultanță sau outplacement. Te pot ajuta să-ți realizezi profesionist CV-ul, te îndrumă cum și către cine să aplici, cum să te prezinți la un interviu și îți pot trimite profilul către companiile vizate.
6.Este recomandat să rămâi activ și în mediul online. Rețele profesionale, site-urile de specialitate te ajută să te informezi mereu despre ce se întâmplă pe piața muncii, care este cererea, oferta, cine angajează și ce fel de candidați se caută.
7.Dacă partea financiară nu reprezintă o problemă pentru tine până îți găsești un nou job și ai mai mult timp la dispoziție, poți opta pentru voluntariat.Dacă partea financiară nu reprezintă o problemă pentru tine până îți găsești un nou job și ai mai mult timp la dispoziție, poți opta pentru voluntariat.
8.Este recomandat să analizezi piața, să urmărești ce industrii merg mai bine, ce companii au fost mai puternice în perioada aceasta și au rezistat.O companie care investește în resursa umană este și va fi mereu o firmă unde ar trebui să lucrezi.