Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană este parte componentă a proiectului câștigat anul acesta și finanțat prin POCA – Program Operațional Capacitate Administrativă – proiect în valoare de 2.168.000 lei (bani europeni).
Perioada de implementare a proiectului – care presupune de asemenea și implementarea unui sistem informatic de interacțiune cu cetățenii pentru simplificarea procesului birocratic în domeniile Urbanism și Asistență Socială & Socio- Medicală, precum și retrodigitizarea arhivei Primăriei Reghin – este de 1 an de zile.
Primarul municipiului Reghin, Maria Precub aduce precizări suplimentare pe pagina sa de socializare, precizări pe care pe publicăm în continuare:
”În primul rând vreau să le mulțumesc tuturor celor care au accesat sidureghin.ro și au completat chestionarul, tuturor celor care au răspuns telefonic și tuturor celor care au venit la sediul primăriei pentru a lua formulare printate. Efortul dumneavoastră este apreciat și propunerile dumneavoastră se vor regăsi cu siguranță printre proiectele viitoare ale Reghinului.
- În al doilea rând vreau să vin cu niște precizări legate de acest chestionar ce stă, alături de alte activități și documente, la baza proiectului de actualizare SIDU. Și, în același timp, vreau să fac un apel la responsabilitate pentru că văd că e foarte ușor (mai ușor ca niciodată) cel puțin pentru câțiva “binevoitori” să lanseze în spațiul public, tot felul de afirmații pe care să le prezinte ca pe niște certitudini fără însă a aduce argumente.
- Așadar, acest chestionar pe care un număr destul de mare de reghineni l-au completat deja, este un instrument necesar în realizarea analizei nevoilor comunității – analiză care reprezintă o componentă esențială în elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a oricărei unități administrativ teritoriale.
- Aceste strategii de dezvoltare sunt elaborate pe o perioadă de timp ce corespunde cadrului financiar multianual al UE (2007-2013, 2014-2020, 2021-2027). Altfel spus, anul acesta expiră Strategia de Dezvoltare a Municipiului Reghin 2014-2020, iar dacă administrația reghineană își dorește să aplice pentru proiecte cu finanțare europeană din politica de coeziune aferente perioadei 2021-2027, trebuie să elaboreze acest document – SIDU.
- Fac aici o precizare pentru cei care spun că acest “sondaj” se face de către autoritatea publică pentru că urmează alegerile locale și menționez doar atât: calendarul de implementare al proiectul a fost făcut (cum era și normal) încă din momentul în care proiectul a fost scris iar la acel moment data alegerilor locale era luna iunie 2020. Altfel spus, în condiții normale, ar fi avut loc deja alegerile locale la momentul implementării proiectului de elaborare a strategiei.
– Iar alte precizări legate de faptul că o strategie aferentă perioadei 2021-2027 trebuie să o faci în anul în care cea din perioada 2014-2020 expiră, nu cred că mai sunt necesare.
- Cel mai important aspect în elaborarea SIDU este, din punctul meu de vedere, faptul că cetățenii își pot exprima punctul de vedere despre cum își doresc ei să arate comunitatea lor în 2027, indiferent ce culoare politică va avea administrația locală atunci. Pentru că vorbim de comunitatea reghinenilor nu a unei administrații.
- Un alt aspect extrem de important pentru mine e că reușim să implementăm acest proiect din bani europeni și nu din bugetul local.
- Închei prin a relua apelul la responsabilitate, responsabilitate în special din partea celor care, din lipsă de proiecte, viziune sau pur și simplu dintr-o simplă lipsă de activitate, încearcă să folosească această consultare a comunității și să o transforme tocmai ei – în ceea ce acuză că ar face de fapt administrația- și anume să o transforme într-un instrument de campanie electorală. Mai spun doar atât: la fel ca și în cazul strategiei precedente, rezultatele consultărilor sunt publice ele făcând parte din documentul final ce va fi supus spre aprobare Consiliului Local.”
Imola GRAMA