Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că municipiul nu mai are nicio datorie în prezent, comparativ cu anul 2020, la preluarea primului său mandat, când primăria înregistra o datorie de peste 658 de milioane de lei.
„Astăzi, Târgu Mureş are zero datorii, comparativ cu situaţia din 2020, când am preluat mandatul. Diferenţa era clară. La finalul anului 2020, primăria înregistra o datorie de peste 658 de milioane de lei. În această sumă nu erau cuprinse datoriile societăţilor din subordinea Consiliului Local Municipal Târgu Mureş, iar veniturile oraşului au crescut de la 300 de milioane de lei, în 2020, la 460 de milioane de lei în 2024”, a arătat Soos Zoltan.
Toate acestea, a spus edilul, în condiţiile unei pandemii, începerea războiului din Ucraina, criza economică şi energetică.
Între realizările oraşului din ultimii ani, primarul a menţionat modernizarea transportului local prin introducerea de noi autobuze, reabilitarea staţiilor, eticheting-ul şi implementarea sistemului de management al traficului şi staţiilor de încărcare electrice.
„Legat de transport local au fost lansate şi sau relansate cursele şcolare care au fost dedicate exclusiv elevilor. Pentru a asigura un transport sigur şi eficient a fost elaborat şi aprobat planul urbanistic general al municipiului, care era o problemă imensă pentru dezvoltatori, care din 2000 încoace n-a mai fost modernizat”, a precizat Soos.
Edilul a mai arătat că a fost reorganizat aparatul administrativ al primăriei aproape integral, prin descentralizarea şi crearea a şapte instituţii: Clubul Sportiv Municipal, Direcţia de Asistenţă Socială, Centrul de Cultură şi Artă şi Agrement, Direcţia Fiscală Locală, Direcţia Poliţia Locală, Grădina Zoologică SRL.
Primarul din Târgu Mureş a mai menţionat implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, deschiderea parcului de 4 hectare de pe strada Substejeriş, reabilitarea străzii Gheorghe Doja, implementarea unui sistem de semaforizare inteligent şi modernizarea instituţiilor de învăţământ.
„Peste jumătate din ele au fost complet reabilitate pentru a oferi elevilor şi profesorilor condiţii moderne. Vorbim despre 36 de centre educative pe raza municipiului Târgu Mureş, care însumează 27.000 de elevi anual. S-a construit o grădiniţă nouă şi o creşă nouă în cartierul Belvedere, urmând să fie dată în folosinţă din 2025, respectiv avem încă o grădiniţă, adică o creşă în licitare, finanţată de CNI, pe strada Milcovului, şi încă o grădiniţă şi creşă în curs de execuţie în cartierul Unirii”, a spus Soos Zoltan.
Potrivit primarului, Târgu Mureş dispune de o reţea de 11 km de piste de biciclete funcţionale, intenţia fiind extinderea acestora în întreg oraşul.
De asemenea, Grădina Zoologică a beneficiat de o serie de investiţii, iar numărul de vizitatori a ajuns la 334.000 faţă de 2021, când au fost 277.000, şi că vor avea loc investiţii în modernizare şi la Complexul de Agrement „Mureşul”.
Pentru perioada următoare, a precizat edilul, prioritare sunt investiţiile de infrastructură începute, dar şi proiectul care va asigura transportul public în zona periurbană, cel pentru o şosea ocolitoare a oraşului, între Nazna şi Corunca, aflat în întârziere, şi proiectul parcărilor supraetajate şi subterane din oraş.
O altă investiţie care urmează este modernizarea unor artere principale ale oraşului, în valoare de 326 de milioane de lei, dar şi reabilitarea termică a blocurilor, existând numeroase contracte câştigate sau în licitaţie.
„Municipiul a câştigat, în 2022, o finanţare din partea Ministerului Mediului, valoarea integrală a proiectului este de 32 de milioane de lei. Asta este un centru de colectare cu aport voluntar, desigur şi infrastructură reciclabilă specială, deşeuri voluminoase, biodeşeuri, moloz şi tot ceea ce este important. Dacă funcţionează bine, poate cu timpul preluăm şi din zona periurbană anumite deşeuri să nu ajungă în păduri, deoarece anual avem cheltuieli de circa 15 milioane de lei cu colectarea deşeurilor clandestine aruncate în păduri, pe maluri de râu, în diferite zone ale oraşului unde nu sunt camere de supraveghere sunt depozitate în mod ilegal deşeuri”, a mai arătat edilul.
El a precizat că vor fi dificultăţi financiare în acest an, dat fiind faptul că bugetul pentru acest an nu este încă adoptat. AGERPRES