Primarul municipiului Târgu Mureș a susținut vineri, 28 aprilie o conferință de presă la sediul Primăriei Târgu Mureș.
”În cadrul ședinței ordinare a Consiliului local au fost votate o serie de proiecte de interes și de impact pentru cetățeni. Deși administrația locală nu are pârghiile de a gestiona în mod direct situația salubrității menajere, prin prisma colectării de taxe avem o mare răspundere și niciodată nu am negat acest lucru! Subiectul salubrității continua să fie unul sensibil.”, a declarat Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș.
În cadrul ședinței de ieri, consilierii au aprobat ca nivelul taxei de salubrizare pentru anul 2023 să fie majorat cu aproximativ 3 lei/persoană. Această măsură era obligatorie, în condițiile în care costurile de operare a deșeurilor au crescut.
Taxe votate:
• Taxă utilizatori casnici din mediul urban: 17,28 lei/persoană/lună, din care:
– componenta județeană 7,60 lei/persoană/lună; (ceea ce înseamnă – partea de sortare si depozitare);
– componenta locală 9,68 lei/persoană/lună; (ceea ce semnifică – colectarea – managementul de colectare si transport);
• Taxă utilizatori non-casnici pentru gestionarea deșeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și al altor deșeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic și sticlă: 495,22 lei/mc, din care:
– componenta județeană 217,90 lei/mc;
– componenta locală 277,32 lei/mc;
• Taxă utilizatori non-casnici pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal plastic și sticlă colectate separat: 678,56 lei/mc, din care:
– componenta județeană 298,57 lei/mc;
– componenta locală 379,99 lei/mc.
”Doresc să subliniez, încă o dată: ADI Ecolect este mandatată pentru colectarea gunoiului menajer, adică cel din cartiere, sau de la locuințe individuale, iar Primăria este responsabilă de gestionarea contractului de curățenie stradală. Pe platforma SICAP este în curs derularea procedurii de licitație publică pentru atribuirea contractului de delegare a serviciului de salubrizare pe o perioadă de 8 ani, care este estimat să producă efecte în 2024. Însă până atunci, vom mai întâmpina greutăți, vor trebui luate decizii și găsite soluții cu privire la ridicarea gunoiului”, a precizat primarul.
Tot în cadrul conferinței, primarul Soós Zoltán a precizat că din 2024 și la Târgu Mureș s-a aprobat indexarea impozitelor și taxelor locale cu rata inflației de 13,8%, aferentă anului fiscal anterior.
În ceea ce privește programul rabla, primarul a declarat: ”Deși am făcut demersurile în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate, conform Ordinului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 864 din 30 martie 2023, fondurile alocate de Minister au fost deja epuizate. În buget avem prevăzută suma de 300.000 lei pentru casarea autovehiculelor uzate, ceea ce ar însemna 500 de mașini vechi.”
Programului ”Rabla local” inițiat de către Primăria Târgu Mureș anul trecut, a fost unul de succes. În 2022 au fost depuse 232 solicitări, iar 211 dosare au fost aprobate.
De asemenea, tot în cadrul conferinței, primarul Soós Zoltán a declarat că municipalitatea s-a asociat, în calitate de membru fondator, cu localitățile urbane Reghin, Iernut, Luduș, Ungheni și comunele Bogata, Cristești, Cuci, Ernei, Gornești, Ogra, Petelea, Sângeorgiu de Mureș, Sânpaul, în vederea constituirii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Public Feroviar ”Tren Metropolitan Mureș”.
Obiectivul urmărit este de conectare a localităților enumerate prin intermediul căii ferate, pe o lungime totală de 72,4 km. Avantajele înființării unei linii de tren metropolitan sunt multiple, începând cu facilitarea unui acces la transportul public pentru populația care domiciliază în afara a orașului dar lucrează sau învață în oraș, precum și asigurarea unei călătorii mai rapide. O altă consecință ar fi reducerea traficului, deoarece, în momentul în care există alternativa unui transport public rapid, confortabil și de calitate, mulți vor opta pentru acesta în detrimentul automobilului propriu.
Totodată, această asociere ar putea stimula dezvoltarea economică a județului Mureș, prin atragerea de noi investiții și locuri de muncă prin crearea unor infrastructuri de mobilitate urbană moderne.
Serviciul Relații Interne și Internaționale