Programul ,,Spaţii Verzi” care are ca scop crearea de spaţii verzi urbane şi promovarea ariilor naturale protejate din ţara noastră a fost lansat pentru al nouălea an consecutiv de Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România.
Directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, Potozky László, a declarat într-o conferinţă de presă că suma pusă la dispoziţie de MOL România este de 150.000 de euro, la fel ca anul trecut, totalul finanţărilor acordate de la începutul programului, în 2006, depăşind un milion de euro. La fel ca în anii precedenţi, vor fi finanţate proiecte în cadrul celor două componente ale programului, respectiv Spaţii verzi urbane şi Arii naturale protejate.
Potozky László a apreciat că anul 2013 a fost unul ,,care nu a dezamăgit” şi a intrat în linia obişnuită a programului ,,Spaţii Verzi”, fiind derulate 51 de proiecte din mai multe judeţe ale ţării. În cadrul componentei ,,Spaţii verzi urbane” s-au finanţat 27 de proiecte, din 16 judeţe, iar la componenta ,,Arii naturale protejate” au primit finanţare 24 de proiecte tot din 16 judeţe.
Rezultate 2013
Potrivit lui Potozky László, în cursul anului 2013, pentru derularea celor 51 de proiecte au participat 25.000 de persoane. Au fost înfiinţate sau reamenajate spaţii verzi urbane cu o suprafaţă totală de aproape 29.000 de metri pătraţi şi au fost plantaţi peste 3.000 de arbori şi arbuşti, precum şi peste 5.000 de răsaduri de flori. De asemenea, s-au amenajat nouă poteci tematice şi au fost organizate 12 evenimente legate de ,,Ziua Biodiversităţii” şi ,,Ziua Ariei Naturale Protejate”.
Potozky László a explicat că potecile tematice din ariile naturale sunt elaborate şi dezvoltate pe baza ghidului conceput în anii trecuţi de Asociaţia de Ecoturism din România, sunt realizate în mod profesionist şi ,,corespund standardelor internaţionale privind managementul vizitatorilor”.
Rezultate frumoase
Kinga Daradics, CEO MOL România, a apreciat colaborarea cu Fundaţia pentru Parteneriat, care a devenit o tradiţie şi a subliniat că cel mai important aspect al colaborării este înfrumuseţarea a peste 363.000 de metri pătraţi de arii verzi şi implicarea a peste 134.000 de voluntari.
,,Spaţii Verzi este primul program de responsabilitate socială înfiinţat de MOL România şi suntem mândri că am devenit un partener consecvent al organizaţiilor şi voluntarilor care se implică în programele de protecţie a mediului. Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL România va depăşi, cu ediţia actuală, echivalentul a un milion de euro, iar scopul proiectelor este, pe lângă obţinerea unor rezultate de impact, creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte protejarea naturii şi cultivarea ideii de responsabilitate pentru natură a membrilor comunităţilor, în special a celor tineri”, a declarat Kinga Daradics.
Implicări serioase
Organizatorii au subliniat că în cele opt ediţii anterioare, desfăşurate în perioada 2006-2013, s-au implicat în derularea proiectelor peste 134.000 de voluntari, ,,echivalentul aproximativ al numărului locuitorilor oraşelor Satu Mare şi Buzău”. Proiectele finanţate au ,,înverzit” o suprafaţă de circa 363.000 de metri pătraţi. De asemenea, ,,Spaţii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate prin activităţi variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumaţi în domeniul protecţiei şi conservării patrimoniului natural sau înfiinţarea de poteci tematice în scop educaţional.
Data limită 18 februarie
În acest an, data limită de depunere a proiectelor este 18 februarie, câştigătorii urmând să fie desemnaţi la finalul lunii martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei, iar în cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 de lei.
La finalul conferinţei de lansare a programului a fost acordat premiul ”Spaţii Verzi” Asociaţiei ,,Lumina Verde” din Sângeorgiu de Pădure, ce anul trecut a derulat un proiect prin care a amenajat o grădină în curtea şcolii, oferind copiilor un mediu plăcut, atât în timpul pauzelor, cât şi al activităţilor educaţionale.
Câştigătorul premiului ,,Arii Naturale Protejate” ediţia 2013 este Societatea Ornitologică Română, sucursala Covasna. Proiectul său a vizat organizarea primului concurs regional de ornitologie, la care au participat elevi şapte judeţe din România. Societatea a organizat ,,Ziua biodiversităţii” în şapte unităţi şcolare şi o tabără de educaţie ecologică de tip Junior Ranger în cadrul rezervaţiei Delta Dunării.
Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc are ca scop îmbunătăţirea mediului şi dezvoltarea comunităţilor din România. Prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 15 ani, au fost sprijinite cu peste 17 de milioane de lei cele 858 de proiecte de protejare a mediului si de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri din România.