Activitatea culturală din orașul Luduș a cunoscut un reviriment deosebit datorat unei serii de surprize de proporții, oferite în ultimul an iubitorilor de muzică bună interpretată de muzicieni de renume ai țării.
Mai întâi, în luna mai 2013, au cântat pe scena Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu, director Dorin Grama, doi maeștri ai clapelor, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu după care, în ianuarie 2014, am primit vizita Cvartetului Transilvania, adică Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suorășan și Vasile Jucan. Concertele au fost posibile datorită unei deschideri spre arta adevărată a Primăriei și a Consilului Local care au apelat la Bugetul local atunci când a fost nevoie. Un alt merit important revine unui sponsor deosebit, SC TEREOS SA care a donat pianul pe care s-a cântat. Acum, în luna aprilie, ludușenii au beneficiat de încă o seară de vis, una mai strălucitoare decât celelalte.
De ce Bogdan Ota?
Un răspuns avizat ni l-a dat „principalul vinovat” pentru eveniment, Szilágyi Zoltán, un inginer care a devenit om de afaceri, un competent cunoscător al fenomenului cultural și totodată un om care înțelege suferința aproapelui și face tot posibilul să treacă de la momentul declarativ al compasiunii, la acțiune concretă. Și reușește.
Dar, cine este Bogdan Ota? În câteva cuvinte poate fi definit ca un muzician de excepție, locul doi la concursul „Norvegienii au talent”, absolvent de conservator și, nu în ultimul rând, un artist care rezonează cu tot ceea ce înseamnă compasiune tratată cu acte de caritate, nu doar cu vorbe frumoase. Participând și la alte concerte caritabile din țară, Szilagyi Zoltan l-a cunoscut pe noul său prieten, Bogdan Ota și așa s-a consolidat ideea concertului de caritate în beneficiul copiilor cu dizabilități grave de la Asociația „Impuls” condusă de Marioara Șofron.
Prietenii
Ceea ce părea o utopie pentru mulți, adică să umpli o sală, prețul biletului fiind de 30 de lei, s-a dovedit a fi o realitate frumoasă, după o promovare pe care o putem numi eroică făcută de ing. Szilagyi și Asociația PRINCIPIUM din Cluj-Napoca. Aceasta a rezolvat cu succes problemele tehnice ridicate de un asemenea concert.
Pe scenă, pianistul Bogdan Ota și prietenii săi, Radu Cotoman la vioară și Emerich Gherca – violoncel au încântat auditoriul cu o muzică astrală, ireală și profund emoționantă, o încântare pentru spectatorii vrăjiți. În sală au fost mulți oameni deosebiți veniți din Tîrgu-Mureș, Sibiu, Mediaș, Bistrița, Cluj-Napoca, Brașov și Luduș printre care l-am remarcat pe prefectul dr. Corneliu Grosu, deputatul Cristian Chirteș, vicepreședintele CJ Ovidiu Dancu, primarul Cristian Moldovan, preoții Lucian Voșloban, Ambruș Vilmoș, Ilie Dăian și C-tin Savu, apoi președintele IMO Finance, Iosif Pop, familiile Mocanu
Iosif și Rodica, Fodor Emil și Rodica, Ercean Cornel și Elena, Chișu Iov Ionel și Magdalena, Bordan Dennis și Ana, Călugăr Vasile și Gabi, împreună cu Andra, Pandrea Mihai și Ana, Răileanu Aurel și Olga. De asemenea, i-am văzut pe Stelian Crăciun, Emil Coman, Grigore Iftenie, consiliera Paula Stînă, medicii Daniel Porav Hodade și Ovidiu Gîrbovan și întregul personal de la SC RIAD TRADE SRL. A fost un public deosebit, caracterizat succint de Maria Călin de la Casa de Cultură: „Lucrez de mulți ani aici, dar niciodată nu am găsit așa ordine după plecarea spectatorilor, doar două hârtiuțe pe jos”.
După ce Euterpe, muza muzicii a destrămat vraja, spectatorii s-au întâlnit în holul mare al Casei de Cultură care, instantaneu, a devenit prea mic pentru cei care au dorit să admire expoziția de artă plastică. Au expus Rodica Olteanu, Ioan Astăluș, Alex Nicoară, Marius Popa, autorul fotografiilor din pagină, Șimon Lenke Ildiko și Attila, Eugen Stoica și Tudor Lucian Demian. La un moment dat, atenția tuturor a fost captată de spectacolul oferit de Șimon și Astăluș care au „răpit” amprenta palmei drepte a lui Bogdan Ota. Turnată în bronz, aceasta va aminti de evenimentul cultural.
La final, ing. Szilagyi Zoltan ne-a declarat: „ Am certitudinea că la închierea spectacolului oamenii care la început au fost doar buni, au ieșit din sală mult mai buni. Cu cât procentul acestora va fi mai mare, cu atât ziua de mâine a României va fi alta”.
Ioan A. Borgovan