Festivalul Naţional de Jocuri şi Obiceiuri Populare de la Idicel a ajuns sâmbătă, 14 septembrie, la cea de-a X-a ediţie. Evenimentul a fost organizat de către ,,Asociaţia pentru cunoaşterea culturii ţărăneşti”, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Brîncovenești, al Consiliului Județean Mureș și al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.
,,Festivalul are caracter multicultural și aduce pe scenă grupuri folclorice româneşti şi ale etniilor conlocuitoare din judeţul Mureş şi din alte judeţe ale ţării. Obiectivul principal este acela al păstrării, promovării şi transmiterii jocurilor populare, a cântecelor şi obiceiurilor tradiționale într-o strictă autenticitate, dar și sprijinirea și motivarea persoanelor, grupurilor și a structurilor care performează în acest domeniu”, a declarat Marioara Bârsan în calitate de președinte al Asociaţiei pentru cunoaşterea culturii ţărăneşti.
Călăreți, pâine cu sare și 300 de artiști
Sâmbătă, la ora 12, oaspeții au fost întâmpinați la intrarea în sat cu alai în straie de sărbătoare, călăreți, pâine și sare. Parada cu grupurile folclorice invitate a defilat până în fața Căminului Cultural, unde a avut loc festivitatea de deschidere și apoi, începând cu ora 13, au urcat pe scenă invitații. 11 ansambluri folclorice din Idicel, Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Hodac, Monor (județul Bistrița), Dobra (județul Hunedoara), Recaș (județul Timiș), Brașov, București și Ansamblul Folcloric ,,Floare de colț” din Ruse-Bulgaria, în total circa 300 de oameni, au susținut un spectacol impresionant. Până seara târziu, pe scena de la Idicel, români, maghiari, sași, sârbi, greci, aromâni și bulgari, au adus în fața spectatorilor zestrea tradițională a zonelor pe care le reprezintă.
Au susținut recitaluri și interpreții consacrați Iosif Ciocloda, Leontina Pop, Dorina Oprea, Ioan Pop și Grupul Iza.
În paralel …
… cu spectacolul de pe scenă, la Idicel a avut loc și un concurs destinat tinerelor talente în domeniul muzicii populare. S-au înscris în concurs 8 interpreți din județul Mureș. ,,Pregătirile destinate acestui festival s-au bucurat și de implicarea unui grup de voluntari tineri, reprezentanți ai unor ONG-uri ce activează în domeniu, din București, Vaslui, Gorj și Mureș”, a declarat Marioara Bârsan. Satul Idicel a găzduit în acest sens o tabără destinată în principal studierii tradițiilor din zonă. ,,Sigur că ne dorim să putem organiza acest festival pe parcursul a două zile…Deocamdată nu s-a putut, cu tot ajutorul pe care l-am primit…Suntem mândri totuși că festivalul a crescut de la an la an și am ajuns ca astăzi să avem și oaspeți dintr-o altă țară”, a mai spus președintele ,,Asociaţiei pentru cunoaşterea culturii ţărăneşti”, Marioara Bârsan.
Emeșe Ardelean