Regizorul Radu Afrim a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că va pune în scenă cu trupa secţiei maghiare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş spectacolul ‘Castingul dracului’, primul de gen ‘working progress’ care se joacă la un teatru de stat din România.
Potrivit regizorului, spectacolul este neobişnuit, în sensul că povestea este inspirată de actori, că acest gen este practicat în Europa şi în lume, mai puţin în România, unde a fost abordat doar în zona de teatru independent, nu şi în cea a teatrelor de stat. ‘În România, acest gen de spectacole se face doar în zone independente. Nu puteam face acest gen de proiect în multe teatre din România. Aici, eram sigur că va ieşi. E o trupă ce improvizează foarte bine, sunt actori open minded, cărora le place să se joace’, a declarat Radu Afrim.
Regizorul a spus că personajele sunt construite după mai mulţi actori, care vor interpreta mai multe roluri de compoziţie şi că piesa a evoluat de la un spectacol coregrafic, aşa cum s-a dorit iniţial, la unul ‘de poveste’.
Povestea porneşte de la un om bogat, care trăieşte frustrarea că ziua sa de naştere nu a fost sărbătorită niciodată cum se cuvine, întrucât aceasta coincidea cu cea a lui Nicolae Ceauşescu, drept pentru care organizează un casting cu premii, pentru un spectacol de ziua copilului său.
‘Castingul dracului’ va avea premiera duminică, la secţia maghiară a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, de la ora 19,30, şi va beneficia de supratitrare în limba română.
AGERPRES