Spectacolul de balet ‘Coppelia’ de Leo Delibes a fost oferit cadou de Ziua Internaţională a Copiilor de către Ansamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”.
„Coppelia, baletul capodoperă al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppelia continuă să-şi păstreze forţa de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul „Omul de nisip” de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter, în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon. Acţiunea este plasată într-un mic târg din Galiţia. Eroul central, Coppelius, este un bătrân misterios care duce o viaţă izolată, construind păpuşi mecanice şi trăind cu speranţa că, într-o bună zi, va reuşi să le însufleţească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meşterului şi se substituie celei mai frumoase păpuşi. Prefăcându-se că reacţionează la semnele magice încercate de Coppelius, îl face să creadă că şi-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppelius îşi dă seama că a fost înşelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare şi pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită şi pe care izbuteşte să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuşi meşterul Coppelius, care şi-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară”, a arătat gazda evenimentului, Marius Constantinescu.
Spectacolul Coppelia, care are coregrafia şi regia semnate de Rareş Arcadie Cîmpean, scenografia şi costumele semnate de Katalin Starmüller, a fost urmărit de peste 200 de copii şi părinţi, care au răsplătit corpul de balet cu ropote de aplauze.
Din distribuţia spectacolului au făcut parte Ioana Terebesy în rolul Swanilda, Alex Dobre în rolul Frantz, Daniela Timofte – Coppelia, Dániel Székely – Coppelius. Alături de aceştia, pe scena Teatrului Naţional Târgu Mureş s-au mai aflat Anamaria Boanca, Alex Dobre, Erika Katrinecz, Alin Rîpă, Viorica Bogoi, Ionuţa O. Simina, Delia Gollner, Antonia Indrei, Sergiu Hossu, Róbert Kálmán, Radu Pop, Attila Varga, Mircea Cadariu, Delia Gollner, Antonia Indrei, Smaranda Ciubotariu.
Ansamblul de balet a fost format din Kinga Babos, Camelia Ratiu, Raluca Perde, Oana Felecan, Roberta Lupaş, Camelia Luţai, Madarász Szerénke şi Oana Siminic.
Fondurile obţinute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru.
Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” se derulează începând de vineri, până în 9 iunie, în Târgu Mureş, Reghin şi Cluj-Napoca, obţinând din acest an patronajul Casei Regale a României.
Festivalul urmăreşte să ducă mai departe moştenirea culturală Virginiei Zeani, fiind rampa de lansare pe marile scene ale lumii a tinerilor interpreţi de opera, care au şansa de a-şi demonstra talentul în faţa unui renumit juriu internaţional.
Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” cuprinde concursul de canto „L’Assoluta Virginia Zeani”, care oferă tinerilor artişti oportunitatea confruntării cu un juriu de calibru internaţional, compus din personalităţi ce reprezintă cele mai importante teatre din lume. Câştigătorii acestui concurs de canto vor fi anunţaţi după finala care se va derula în faţa juriului şi a publicului, duminică seara, de la ora 20,00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. AGERPRES