Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, are încredere că verificările care sunt efectuate, în această perioadă, la spitalele din judeţ nu vor scoate la iveală probleme deosebite, de genul celor înregistrate la spitalul din Ploieşti.
Dr. Tar Gyöngyi a declarat că în baza unui ordin al Ministerului Sănătăţii, instituţia pe care o conduce a început controale la spitale, farmacii, medici de familie sau centre de permanenţă, pentru a vedea dacă există stoc suficient de medicamente şi materiale sanitare şi dacă liniile de gardă sunt asigurate, în contextul apropierii sărbătorilor.
Şefa DSP Harghita a precizat că are încredere că în spitalele din judeţ ,,niciun manager nu îşi permite să dea ordin de refolosire a unor materiale sanitare”.
,,Harghita este un judeţ disciplinat”
,,Ne-am organizat, am început deja controalele, dar eu nu cred că vom identifica probleme deosebite. Harghita este un judeţ disciplinat, în care toată lumea îşi vede de treabă, avem teamă de Dumnezeu şi nu cred că vreun manager îşi permite să dea dispoziţie să fie refolosite materialele sanitare de unică folosinţă”, a spus Tar.
Şefa DSP Harghita a spus că în judeţ problemele legate de aprovizionarea cu medicamente sunt generate de procesul complicat şi anevoios de achiziţii publice, ,,într-un sistem în care nu poţi aştepta cu lunile” sau de eventualele sincope de la nivel central în programele naţionale de sănătate.
,,Se întâmplă ca, în unele terapii inovative, să fie medicamente care nu se ţin în stoc şi pacienţii trebuie să cumpere o doză-două, dar întotdeauna s-a decontat contravaloarea lor. (…) Noi încercăm să ţinem situaţia sub control, efectuăm verificări regulate şi dacă constatăm ceva, intervenim imediat, fără a genera probleme în sistem”, a spus dr. Tar.
Aceasta şi-a exprimat nedumerirea că probleme ca cele semnalate de mass media în ultima vreme apar la spitale ‘care sunt favorizate din punctul de vedere al finanţării”.
La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că nu au existat situaţii ca cele semnalate la Ploieşti şi că întotdeauna s-au făcut eforturi pentru aprovizionarea cu materiale sanitare şi cu medicamente. Acesta a precizat că au existat puţine cazuri de cereri de decontare a unor medicamente cumpărate de pacienţi, în special în cazul unora rare, care nu se găseau în farmacia spitalului.