Managerul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în maximum trei săptămâni la Târgu Mureş va funcţiona un centru de somnologie ocupaţională pentru diagnosticarea apneei (sforăitului, n.r.) în somn, care poate duce la hipoxie, fapt ce generează accidente pe parcursul programului de lucru, în special la şoferii de cursă lungă.
‘În cursul zilei de astăzi vom avea câteva întâlniri extrem de importante atât cu specialişti, cât şi cu profesori renumiţi de peste hotare, în ceea ce priveşte înfiinţarea unui centru de somnologie ocupaţională la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Din acest punct de vedere vă pot asigura că în decurs de maximum 6 luni de zile acest centru va fi la capacitate de funcţionare adaptată la ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Noi aproximăm că el va începe să funcţioneze în aproximativ 2-3 săptămâni, numai că ulterior, în funcţie de adresabilitate şi de cazurile care se prezintă, vor trebui făcute anumite dotări tehnice care sunt adaptate acestei specialităţi’, a precizat Ovidiu Butuc.
Dr. Horaţiu Moldovan, specialist în medicina muncii, a arătat că în centrul de somnologie ocupaţională se vor studia, practic, apneea în somn – sforăitul – o afecţiune foarte răspândită mai ales la persoanele de sex masculin, care conduce, din perspectiva muncii, la accidente rutiere, dar şi la accidente de muncă.
‘La aceste persoane care suferă de apnee în somn înseamnă pauze mai multe şi mai lungi în respiraţie decât există în mod normal la fiecare dintre noi şi predispun la o stare de hipoxie pe parcursul programului de lucru – adică lipsa de oxigenare a creierului – şi la pericole de accident rutier. Vă daţi seama ce înseamnă o fracţiune de secundă să adormi la valon. Există un studiu făcut în SUA în urmă cu câţiva ani şi s-a constatat că majoritatea accidentelor rutiere sunt provocate de conducătorii auto care au fost diagnosticaţi cu astfel de probleme (…) Noi ne vom ocupa doar cu ceea ce înseamnă apneea în somn, în legătură cu profesia. Nu vom merge pe alte afecţiuni care provoacă apneea în somn, vom merge pe ceea ce înseamnă controlul medical la angajare, controlul medical periodic şi controlul medical al celor cu suspiciuni de boli profesionale sau boli legate de profesie, deci vom merge strict pe partea de medicina muncii’, a accentuat dr. Moldovan.
El a spus că România va fi obligată, conform recomandărilor Uniunii Europene, ca până în 2015 să aibă circa 200 de astfel de centre de somnologie în ţară, mai ales că ţara noastră nu deţine o evidenţă a persoanelor care suferă de această afecţiune.
‘La noi nu sunt frecvente cazurile, dar asta nu înseamnă că nu există, pentru că avem foarte puţine centre de somnologie. Numărul lor actual este infim, în momentul de faţă s-a permis ca medicina muncii, ceea ce este şi normal, să poată să dobândească competenţa în ceea ce înseamnă somnologie, şi cred că în cel mai scurt timp, de fapt suntem obligaţi şi prin directivele UE, să ne aliniem la aceste cerinţe, în sensul în care pentru orice conducător auto va fi obligatoriu ca înainte de angajare să aibă făcut un studiu de somn. Acest lucru înseamnă că pacientul va sta câteva ore într-un astfel de centru, sub monitorizarea unor aparate care înregistrează nişte parametri, după care punem diagnosticul’, a precizat dr. Moldovan.
Acesta a spus că centrul de la Târgu Mureş nu se va rezuma doar la diagnosticarea apneei, ci şi la prescrierea şi urmărirea tratamentului, care va fi pe viaţă.
Înfiinţarea centrului de somnologie ocupaţională de la SCJ Mureş a fost abordată la cea de-a XVII-a ediţie a Congresului Naţional de Medicina Muncii care se desfăşoară la Târgu Mureş.
AGERPRES