Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a intrat în finala „Romanian Healthcare Awards”, competiţie care premiază inovaţia şi excelenţa în domeniul sănătăţii, fiind nominalizat la două categorii: Spitalul Anului, respectiv Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului, a anunţat, marţi, conducerea instituţiei.
Potrivit sursei citate, competiţia se adresează tuturor medicilor, echipelor sau spitalelor din ţară care au iniţiat şi implementat cu succes proiecte menite să îmbunătăţească semnificativ calitatea actului medical şi experienţa pacienţilor, iar anunţarea şi premierea câştigătorilor va avea loc în data de 15 decembrie, la Bucureşti, în cadrul Galei Romanian Healthcare Awards 2023.
„Pentru al patrulea an la rând, Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Fogolyan Kristof’ se numără printre finaliştii ‘Romanian Healthcare Awards’, cel mai amplu eveniment de recunoaştere a inovaţiei şi a excelenţei din domeniul sănătăţii (…) La ediţia din acest an, unitatea noastră medicală a fost nominalizată la categoriile: ‘Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului’, pentru proiectul ‘Cranioplastii secundare folosind implanturi personalizate din titan realizate prin tehnologie CAD/CAM’, respectiv ‘Spitalul Anului’ pentru proiectul ‘iCare – Academia de Spital’ „, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Academia de Spital „iCare” este un program multianual, unic la nivel naţional, creat de echipa Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof”, în vederea dezvoltării şi perfecţionării continue in-house a resursei umane, sub aspectul creşterii competenţei, respectiv pentru întărirea culturii organizaţionale şi creşterea corelativă a calităţii actului medical.
„În cadrul proiectului, aproape 500 asistenţi au fost testaţi cu scopul de a obţine o imagine de ansamblu asupra pregătirii profesionale, dar şi pentru a găsi punctele slabe ale sistemului şi pentru a stabili obiective în privinţa dezvoltării. În 2023 au fost planificate şi implementate 4 module, respectiv: ‘Prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale’, ‘Monitorizarea pacientului’, ‘Importanţa şi utilitatea dosarului de îngrijire’ şi ‘Pregătirea pacienţilor pentru investigaţii imagistice’, iar alte 7 module vor fi organizate pe parcursul anului viitor. Cursurile acreditate s-au desfăşurat săptămânal, fiind susţinute de 24 de asistenţi şi medici ai spitalului, care anterior au finalizat un curs de formatori”, se precizează în comunicat.
Cel de-al doilea proiect declarat finalist – „Cranioplastii secundare folosind implanturi personalizate din titan, realizate prin tehnologie CAD/CAM”, se referă la o metodă modernă şi precisă de corectare a unor defecte oralo-maxilo-faciale, utilizând tehnologia digitală şi o tehnică operatorie inovativă.
Procedura a fost realizată cu succes în cazul a trei pacienţi cu diferite defecte craniene şi a presupus utilizarea unor implanturi din titan, realizate prin metoda de imprimare 3D, personalizate pe baza anatomiei individuale a pacientului.
„Scopul proiectului nostru este de a le oferi pacienţilor o alternativă de înaltă calitate. Aceste tehnologii care utilizează implanturi personalizate sunt rareori realizate în ţară, inclusiv în spitalele universitare. Evident, intervenţia ca tehnică chirurgicală nu este o abordare nouă, dar tehnologia în sine este. Considerăm că realizarea acestor intervenţii într-un spital mic, judeţean, este o performanţă care va aduce beneficii semnificative, în special pentru pacienţi”, a declarat coordonatorul proiectului, dr. Fabian Zoltan, medic specialist în chirurgia oralo-maxilo-facială.
Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Romanian Healthcare Awards, organizată de BORO Communication şi Spaţiul Medical, este singura competiţie din România cu juriu internaţional al cărei scop este să identifice şi să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reuşitele individuale, dar şi pe cele de echipă.
Proiectele înscrise în cele 7 categorii ale competiţiei, respectiv „Medicul Anului”, „Echipa Medicală a Anului”, „Spitalul Anului”, „Proiectul de Cercetare al Anului”, „Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului”, „Campania Medicală a Anului” şi „Inovaţia Medicală a Anului”, au fost evaluate de un juriu internaţional format din 23 de membri din 10 ţări.
„Aceste două nominalizări reprezintă încununarea muncii unei întregi echipe. Ne bucură şi ne onorează faptul că ne aflăm, pentru al patrulea an la rând, în finala acestui prestigios concurs, iar proiectele medicale înscrise de noi sunt nominalizate printre cele mai bune din ţară. Principalul obiectiv a fost şi va rămâne îmbunătăţirea constantă a condiţiilor şi serviciilor medicale oferite pacienţilor noştri, iar aceste rezultate ne alimentează încrederea că suntem pe drumul cel bun”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. AGERPRES