Un nou Raport al Curții de Conturi se referă la sărăcia din România și la măsurile de prevenire a acestui fenomen. Astfel, aflăm că suntem cei mai săraci din UE, cu excepția Bulgariei, dar la foarte mică distanță în urma acesteia. Totodată, mai aflăm ceva: chiar dacă nivelul sărăciei scade încet (dar fără constanță de la an la an), crește în același timp inegalitatea dintre veniturile românilor. Acest lucru ne duce cu gândul că în România tot cei aflați la putere în domeniile politic și economic beneficiază cel mai mult de resursele naționale, în timp ce omul de rând se zbate în continuare pentru a ajunge la un nivel mulțumitor de trai.
Astfel, Curtea de Conturi arată că, la nivelul UE-28, ponderea populației totale expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale este de 23,5%, adică 1 din 4 persoane este supusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale. Dintre statele UE, Bulgaria se află pe ultimul loc cu o pondere a populației expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale de 40,4%. România se află pe penultimul loc în UE-28, cu o pondere de 38,8% a populației expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale fiind devansată de Bulgaria.
Deși din 2008 încoace rata sărăciei a scăzut în România, au existat și ani în care sărăcia a crescut, lucru care arată inconsecvența în privința politicilor naționale generate de atât de critica clasă politică.
În anul 2016, comparativ cu anul 2008, conform datelor publicate de Eurostat, ponderea persoanelor din România care se confruntă cu riscul de sărăcie și excluziune socială în totalul populației a scăzut cu 5,4 puncte procentuale. În anul 2016, în România, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială a fost de 7.694.000 persoane în creștere cu 259 mii persoane față de anul 2015 și în scădere cu 349 mii persoane față de anul 2014. Raportat la populația totală a României, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială în anul 2016 a fost de 38,8% în creștere cu 1,4 pp față de anul 2015 și în scădere cu 1,5 pp față de anul 2014.
Aceasta înseamnă că față de numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială care la nivelul anului 2008 era de 9,11 milioane persoane, s-a ajuns la finele anului 2015 la 7,43 milioane persoane. Ulterior, numărul acestora a înregistrat o ușoară creștere ajungând în anul 2016 la 7,69 milioane persoane.
Astfel, deși per total sărăcia este în scădere, în continuare persistă inegalități mari în materie de venituri. România are unul dintre cele mai ridicate niveluri de inegalitate a veniturilor din UE și această inegalitate este în creștere!
Iar anul 2018 se anunță unul interesant: nu putem decât anticipa ce impact vor avea asupra statisticilor noile politici în materie de salarizare și de justiție…
Titi DÃLÃLÃU
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.