Şaptezeci de studenţi de la trei instituţii de învăţământ superior din Târgu Mureş, Universitatea de Arte, Universitatea ‘Dimitrie Cantemir’ şi Universitatea ‘Petru Maior’ au încheiat stagiile de pregătire practică în cadrul unui proiect european implementat de Asociaţia Culturală Amphion în parteneriat cu Asociaţia ‘Divers’.
Cei 70 de studenţi fac parte din primul stagiu de practică interdisciplinară incluşi în proiectul ‘Practică interdisciplinară – o şansă pentru viitorul tău’, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Asociaţia Culturală Amphion a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că pe parcursul a 60 de ore de practică derulate în două etape, cei 70 de studenţi au parcurs mai multe module de pregătire practică specifice specializării lor. În prima etapă, aceştia şi-au exersat competenţele specifice în cadrul modulelor: Impresariat artistic, Organizare de evenimente şi Producţie multimedia (studenţii şi masteranzii de la specializarea ‘Teatrologie’), Redactarea materialelor de comunicare, Editare carte şi Concepere text ştiinţific (cei de la specializarea ‘Comunicare şi relaţii publice’), respectiv Înfiinţare şi funcţionare ONG, Protecţia juridică a dreptului de proprietate intelectuală şi Lobby şi advocacy (studenţii de la ‘Drept’).
‘Deşi proveniţi de la 3 universităţi şi specializări diferite, studenţii au lucrat împreună, în etapa a doua a stagiului de practică, pentru a forma 10 ONG-uri virtuale în care au exersat activitatea reală a unei organizaţii non-guvernamentale. Fiecare grupă – formată dintr-un student de la ‘Teatrologie’, trei studenţi de la ‘Comunicare şi relaţii publice’ şi trei studenţi de la ‘Drept’ – a lucrat sub îndrumarea unui tutore cu vastă experienţă, astfel încât studenţii au avut ocazia să îşi pună în valoare atât cunoştinţele teoretice dobândite pe băncile facultăţii, cât şi experienţa practică deja acumulată în prima etapă a stagiului de practică’, precizează comunicatul de presă.
Potrivit documentului, studenţii au putut astfel îşi testeze abilităţile de muncă şi de comunicare în echipă, fiind puşi în faţa unei situaţii identice cu cele din viaţa profesională reală, de a colabora cu colegi puţin sau deloc cunoscuţi, pentru atingerea unor obiective comune.
Nu în ultimul rând, studenţii au avut posibilitatea să îşi clarifice viitoarele opţiuni de carieră, descoperindu-şi talentele, abilităţile şi vocaţia.
‘La sfârşitul celei de-a doua etape a stagiului de practică, cei 70 de studenţi şi-au prezentat rezultatele muncii în faţa colegilor şi a tutorilor, dar şi a unui juriu de concurs, care a avut sarcina dificilă de a decide care dintre cele 10 grupe care şi-au prezentat ONG-ul virtual este cea câştigătoare. Criteriile de jurizare au constat în: conţinutul şi aspectul materialelor realizate de ‘ONG-ul virtual’, impactul prezentării ‘ONG-ului virtual’, utilitatea socială şi şansele de reuşită în viaţa reală ale ‘ONG-ului virtual’ realizat de fiecare grupă şi ingeniozitatea şi originalitatea proiectului cultural propus de fiecare ‘ONG virtual’. Cei 7 studenţi din grupa câştigătoare vor beneficia în luna iulie a acestui an de o excursie la un potenţial angajator de pe teritoriul Uniunii Europene’, se mai arată în comunicat.
Obiectivul general al proiectului este organizarea, pe parcursul a doi ani consecutivi, a două stagii de practică profesională, pentru câte 70 de studenţi pe an, de la ele trei universităţi pe considerentul că în prezent, există în România mulţi tineri absolvenţi care nu sunt pregătiţi sau nu au experienţa necesară pentru a se integra pe piaţa muncii.
‘Cei mai mulţi dintre aceştia sunt în domeniul artei, dreptului şi filologiei, deoarece dezinteresul de până acum al autorităţilor pentru acestea a dus la reducerea numărului de locuri de muncă pentru absolvenţi. Studenţii se confruntă frecvent cu probleme ca perioada de practică scurtă sau chiar inexistentă pe durata derulării studiilor universitare, până la lipsa locurilor de muncă. Prin implementarea proiectului ‘Practică interdisciplinară – o şansă pentru viitorul tău’ şi, implicit, prin finalizarea cu succes a acestui prim an de proiect, studenţii din grupul ţintă vor fi pregătiţi şi specializaţi din punct de vedere profesional pentru integrarea în câmpul muncii’, se mai arată în comunicatul de presă.
AGERPRES