După lupte seculare care au durat … 5 ani, statuia de bronz a principelui Bethlen a ajuns, azi, pe soclul pregătit de câteva săptămâni, în centrul orașului. Data dezvelirii nu se cunoaște încă, dar e de menționat că întrevederea noului primar cu directorul Administrației Domeniului Public, săptămâna trecută, a dat roade.
Amplasarea statuii pe soclu a fost urmată de comentarii pozitive, dar nu au lipsit nici cele din categoria ”Statui ne lipsesc nouă”, ”țara arde și baba se piaptănă,” pe pagina de socializare.
Pe cine reprezintă împunătoarea statuie de bronz?
Gabriel Bethlen (în maghiară Gábor Bethlen), nobil născut în 1580 la Ilia, a fost ales principele Transilvaniei de Dietă pentru perioada 1613-1629. Un veritabil reformator antihabsburgic, perioada domniei sale a fost cunoscută sub denumirea ”Epoca de Aur a Transilvaniei”.
Bethlen a dus o poltică de deschidere culturală și dezvoltare economică. A dezvoltat producția minieră și industrială, a dezvoltat comerțul extern al Transilvaniei, a construit un nou castel în capitala Transilvaniei, Alba Iulia. A sponsorizat arta și cultura, el însuși a compus câteva imnuri.
A înființat o academie, a trimis studenți la universitățile protestante în Anglia, Țările de Jos și în principatele protestante ale Sfântului Imperiu Roman. Multe din acțiunile sale guvernamentale au fost dictate de dorința de a răspândi cultura protestantă, dar în același timp a ales consilieri un catolic și un sabătar, ca ”să fie sigur că nu va cădea în excesele religioase”.
Nu a neglijat nici aspectele militare. A înființat o puternică armată de mercenari care datorită acordurilor de pace cu Otomanii s-a putut îndrepta spre domeniile habsburgice la nord și la est de teritoriul său.
Pe data de 20 august 1620 a fost ales rege al Ungariei prin Dieta adunată la Banská Bystrica cu consimțământul Otomanilor, dar a refuzat titlul pentru a se împăca cu Habsburgii.
A primit titlul oficial de ”Prinț imperial Transilvaniei”, iar în 29 aprilie 1616 a semnat documentul prin care i s-a conferit târgului nostru titlul de Oraș Liber Regesc, un fel de municipiu de azi și tot de atunci datează și stema orașului nostru. (potrivit Wikipedia)
Ideea amplasării unei statui în cinstea principelui a apărut în ajunul aniversării celor 400 de ani de la conferirea târgului nostru, titlul de Oraș Liber Regesc. Mai bine mai târziu decât niciodată, statuia își așteaptă ziua dezvelirii!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.