Țara noastră este plină de obiective turistice de toate felurile. Pe lângă elementele naturale unice în lume aici avem și obiective de patrimoniu cu care ne mândrim. Unele dintre acestea sunt cunoscute oricui în timp ce altele au fost date uitării din varii motive. Cert este că toate aceste clădiri au o istorie bogată pe care nu avem cum s-o uităm prea curând. La fel se întâmplă și în cazul următoarelor cazinouri care se află la noi în țară.
Cazinoul din Arad
Una dintre cele mai emblematice clădiri din Arad are și o poveste la fel de impresionantă. Construit în 1872 cu un scop clar, era una dintre acele clădiri pe care toată lumea le observă când trece pe lângă ele.
Aici se aduna aristocrația pentru a lua parte la evenimente, a juca jocuri de cazinou și bineînțeles, pentru a socializa. De atunci a trecut ceva vreme și, din păcate, clădirea înaltă și impozantă nu a trecut testul timpului. Cu toate acestea, urmează să fie restaurată și va servi ca sală de evenimente.
Cu toate că lumea nu va mai putea să joace jocuri de strategie aici, se găsesc alternative de cazinou online. Iar acestea din urmă pot fi accesate de oriunde.
Cazinoul din Vatra Dornei
Cunoscut și sub numele de „cazinoul băilor”, acest obiectiv a fost construit între anii 1896-1898. Așadar, acesta este unul dintre cele mai vechi cazinouri din țara noastră.
Arhitectul austriac Peter Brang a dat dovadă de multă pricepere în momentul proiectării. De asemenea, este bine știut că scopul inițial al acestei clădiri era divertismentul turiștilor din Austro-Ungaria, care erau veniți în vacanță la băile termale.
Structura este similară cazinoului Grand din Baden, aflat în Austria. În zilele sale de glorie aici veneau persoane cu seamă, printre care și Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Gheorghe Gheorghiu Dej sau A.I. Cuza.
Cazinoul din Sinaia
Construit în anul 1911 la ordinul familiei regale, sub atenta supraveghere a arhitectului Petre Antonescu, cazinoul din Sinaia este o bijuterie arhitecturală ce merită vizitată. Cu un aspect elegant și solemn, clădirea a avut un scop clar. Cu alte cuvinte, familia regală și-a dorit să transforme Sinaia într-un important punct turistic.
Mai mult de atât, pentru a oferi acces facil tuturor, programul a fost adaptat în funcție de mersul trenurilor. Acest lucru a avut un rezultat imediat, lucru dovedit prin numărul de persoane care se reuneau în fiecare seară în Sala Oglinzilor, în jur de 1000. Ei aveau la dispoziție 20 de mese și o suprafață mare de joc.
Cazinoul din Slănic Moldova
De data aceasta arhitectul George Sterian a reușit un lucru remarcabil în Slănic Moldova. În anul 1982 s-a început construcția clădirii în stilul Art Nouveau. Liniile perfect drepte și „broderiile” se îmbină perfect și au un aspect vizual deosebit.
Odată finalizată construcția, clădirea a fost folosită cu scopul de cazinou până în 1948. Ulterior, aceasta a fost transformată în Casă de cultură, bibliotecă, iar ceva vreme mai târziu în sală de evenimente.
Important este că în urma restaurării din secolul al XX-lea, cazinoul a devenit un edificiu cultural-educativ pe care lumea îl vizitează cu mare interes.
Toată lume a auzit de cazinoul din Constanța. Ei bine, acesta nu este singura clădire emblematică de la noi din țară iar exemplele de mai sus stau dovadă a acestui lucru.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.