Când a fost ultima dată când v-ați oprit și v-ați întrebat cum funcționează unul dintre aparatele din bucătăria dumneavoastră? Indiferent dacă dinamica internă a lucrurilor vi se pare interesantă sau nu, nu puteți nega faptul că, în adâncul sufletului, aveți o scânteie de curiozitate.
Deși ne folosim prăjitoarele de pâine în fiecare zi, sunt multe lucruri pe care nu le știm despre mecanismele lor și despre modul în care acestea creează pâine prăjită perfect de fiecare dată. Astăzi vom răspunde la întrebarea: cum funcționează un prăjitor de pâine? Așadar, dacă acest lucru v-a trezit interesul, continuați să citiți pentru a vă satisface curiozitatea.
Interiorul unui prăjitor de pâine
Există mai mult la un prăjitor de pâine decât fantele pentru pâine și panourile de prăjire pe care le vedeți în mod regulat. Părțile interioare complicate ale unui prăjitor de pâine sunt cele în care se află toate misterele. Vom avea o abordare tehnică a acestui articol, deoarece vom explica ce face fiecare parte.
De asemenea, ne vom concentra pe modul în care fiecare parte interioară a prăjitorului de pâine contribuie la realizarea și funcționarea unui prăjitor de pâine. La sfârșitul acestui articol, veți înțelege pe deplin cum funcționează un prăjitor de pâine. Deși modelele disponibile pe piață sunt diferite, ele funcționează mai mult sau mai puțin în același mod.
Căldură
Atunci când conectați un prăjitor de pâine electric, curentul electric curge în prăjitor și este transformat în radiații infraroșii, ceea ce face din prăjitoarele de pâine radiatoare în miniatură. Această radiație, la rândul ei, creează căldura care vă prăjește pâinea. Căldura de la soare este una dintre cele mai comune forme de căldură în infraroșu.
La fel ca atunci când lumina reflectată de soare intră în contact cu pielea dvs. și începeți să vă încălziți, același lucru se întâmplă și cu felia dvs. de pâine. Căldura în infraroșu este cea mai comună sursă de căldură în multe aparate de uz casnic, inclusiv cuptoare, uscătoare de păr de uz casnic, încălzitoare de apă și alte dispozitive de uz casnic.
Când introduceți felia de pâine în prăjitor, puteți observa căldura radiantă atunci când porniți prăjitorul de pâine. Lumina de la firele roșii incandescente este un produs al acestei radiații, care are ca rezultat căldura metalică. Toată energia produsă de această radiație asupra pâinii dvs. o face crocantă și îi permite să devină maro.
Căldura pătrunde în pâinea dumneavoastră sub formă de lumină. Acest lucru face ca moleculele din pâine să se miște mai repede în timpul acestui proces și creează, de asemenea, o mulțime de frecare. În timp ce acest lucru se întâmplă, procesul de gătire este accelerat, utilizând radiația infraroșie și conducția pentru a găti pâinea în interior și în exterior.
Elementul de încălzire
Acum că știți cum căldura de la prăjitorul de pâine gătește pâinea prăjită – haideți să ne uităm de unde provine această căldură. Dacă ar fi să vă uitați prin fantele prăjitorului de pâine atunci când acesta este în uz, veți observa o lumină roșie. Această lumină roșie provine de la elementele de încălzire care se găsesc în interiorul unui prajitor de paine.
Aceste elemente de încălzire funcționează cu foarte puțină energie care este transformată în căldură. Ele sunt realizate dintr-un fir de nicrom care prezintă câteva plăci numite foi de mica. Mica este o substanță folosită în mod obișnuit atunci când se confecționează articole rezistente la căldură. Aceasta este construită pentru a rezista la un curent electric consistent.
Firele de nicrom sunt realizate din aliaje de crom și nichel. Această combinație este rezistentă la rugină și rezistă la temperaturi foarte ridicate. Ori de câte ori un curent electric trece prin fire și prin placa de mică, electronii se ciocnesc. Acest lucru transformă electricitatea în căldură și le face să strălucească în roșu.
Procesul de prăjire
Pentru a înțelege mai bine cum anume funcționează un prăjitor de pâine, am împărțit procesul în părți.
Introducerea energiei electrice
Odată ce ați conectat prăjitorul de pâine la priza principală, prăjitorul de pâine nu este încă pornit. Pentru a face acest lucru, apăsați sau atingeți butonul ON pentru a-l porni. Înainte de a face acest lucru, asigurați-vă că ați pus feliile de pâine în fantele de prăjire.
Pâinea în poziție
Odată ce feliile de pâine se află în interiorul fantei, împingeți în jos feliile în prăjitor. Majoritatea aparatelor vor avea un mâner sau o pârghie principală pe prăjitor pentru a începe prăjirea pâinii.
Aprindeți-l
Odată ce pâinea este coborâtă în prăjitor, o pană din interiorul prăjitorului de pâine împinge ușor două puncte de contact împreună. Acest lucru, la rândul său, formează un circuit electric de la sursa de alimentare la firele de nicrom ale prăjitorului de pâine.
Fluxul de energie
Firele permit ca un curent electric să circule în ele și în foi. Electricitatea circulă sub formă de electroni. Consistența fluxului electric permite atingerea temperaturii potrivite pentru a porni ciclul de prăjire.
Crearea căldurii
Odată cu fluxul de electricitate, energia din firele și foile de nicrom este transformată în căldură. Orice exces de căldură este radiat de la bobine către pâine prăjită. Această căldură gătește pâinea prăjită și, înainte să vă dați seama, aveți pâine prăjită.
Durata și puterea
Timpul de prăjire depinde în totalitate de setările pe care le-ați ales și de cât de fierbinte poate fi prăjitorul dumneavoastră de pâine. Cele de 600W vor prăji pâinea mult mai încet decât cele de 900W.
Mecanismul de ejectare
Odată ce pâinea prăjită este gata, un mecanism de ejecție automată eliberează feliile de pâine, împingându-le în sus și afară. Aceasta este ceea ce are ca rezultat pâinea prăjită care sare din prăjitor.
Când pâinea prăjită este gata, opriți prăjitorul de pâine și bucurați-vă de pâinea proaspăt prăjită. Nu uitați să nu băgați niciodată niciun obiect metalic în prăjitorul de pâine atunci când este folosit. Acest lucru se datorează faptului că metalul este un bun conductor de electricitate, iar introducerea acestuia poate duce la electrocutare.