Și a lăsat în urmă una dintre cele mai frumoase povești de dragoste dintre cele pe care le-ați auzit…Claudina s-a născut la Sângeorgiu de Pădure. Dacă noi n-o facem, clujenii o numesc una dintre cele mai frumoase femei din istoria orașului de pe Someș, pentru că parte din adolescență și-a petrecut-o acolo, în Palatul Rhédey. Este clădirea de vis-a-vis de Hotelul Continental, acolo unde strada Napoca se întâlnește cu Piața Unirii. Fără să stiți poate, ați trecut deseori prin fața Palatului, atunci când ați băut o cafea pe strada cu Diesel-ul sau când ați intrat în Librăria Universității.
Soarta i-a hărăzit Claudinei să meargă odată la Curtea Imperială de la Viena, unde privirea i s-a întâlnit cu cea a lui Alexandru Württemberg. Era mai mare decât ea cu opt ani și Claudine încă o copiliță. Nu știau niciunul că atunci avea să înceapă una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale lumii. Dar nu știau nici că dragostea aceasta avea să le distrugă viețile. Ducele Alexandru era fiul fratelui mai mic al regelui german Frederic I de Württemberg, iar contele Rhédey, tatăl Claudinei, știa că era greu că fiica lui să fie acceptată în familia regală a Germaniei. Dar Alexandru a iubit-o atât de mult, încât i-a făcut pe ai lui să accepte o căsătorie morganatică. Se întâmpla foarte rar în familiile regale, pentru că o astfel de căsătorie unea oameni din clase sociale diferite. Claudine știa că nu va primi privilegii nici ea, nici copiii pe care amândoi și-i doreau. Dar nu avea nevoie. Ea îl dorea pe Alexandru. El a făcut și mai mult decât atât și a învățat limba maghiară pentru a-l convinge pe tatăl Claudinei de dragostea nebună pentru fiica lui. Baronul Rhédey n-a acceptat nici așa căsătoria lor.
Fericirea lui Alexandru alături de Claudina începea, în mod fatidic, odată cu moartea tatălui fetei. Ea avea atunci 23 de ani și atât de mult s-au iubit, încât au adus pe lume trei copii, în numai 6 ani: Claudine Henriette, Franz Alexander și Amalie Josephine. Pe când împlinise 29 de ani, Claudiei i s-a făcut dor de Alexandru, care se afla la Graz. Și-a pus cei trei copii în trăsură și pe drumul spre Austria, când se aflau în Slovenia, trăsura s-a răsturnat. Atât de dor îi era de alesul ei, încât, în loc să se întoarcă, Claudia și-a continuat drumul călare. Accidentul și problemele sarcinii cu cel de-al patrulea copil se pare că i-au fost fatale. Claudia a murit…Cu inima sfâșiată, Alexandru a condus el însuși cortegiul funerar spre locul unde Claudia avea să își doarmă somnul veșnic, la Sângeorgiu de Pădure, în județul Mureș.
Din trupul soției lui, Alexandru a păstrat însă inima. A pus-o într-o sticluță și a ținut-o pe birou până la sfârșitul zilelor sale. A vrut-o însă și după moarte, iar inima Claudiei a ajuns în sicriul în care a fost înmormântat. Pe toate acestea le poți afla într-unul dintre cele mai frumoase muzee, poate din toată Europa. El se află în chiar în castelul din Sângeorgiu de Pădure în care s-a născut Claudia Rhédey, construit în 1809, de părinții săi, contele Rhédey László și Inczédy Ágnes. Sunt cinci săli, în care intri știind că ești în România, dar în câteva minute pare că ajungi la Londra, Berlin sau la Paris. Sunt uși care par secrete și care odată deschise, îți dezvăluie, în cea mai modernă întruchipare a tehnologiei, drumul contesei Claudia Rhédey în viața stră-strănepoatei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.Din spatele unor oglinzi, prin tehnica hologramei, îți apare chipul Claudiei, care vorbește chiar cu tine, cel aflat în fața ei. Destul cât să îți facă pielea de găină și să vrei s-o auzi încă și încă o dată.
Ești la Castel, în casa ei și în fața ei…De dincolo, din cealaltă cameră, Alexandru își jelește iubita și îți smulge sigur o lacrimă când te invită să-i privești biroul, pe care este o reproducere a sticluței în care el însuși a pus inima Claudiei. Sunt multe de văzut în Castelul pe care noi îl numim a fi tezaurul Coroanei muzeelor din Transilvania. Dar ne grăbim să trecem peste drum, acolo unde, în Biserica Reformată, este înmormântată Claudia.Este un loc pe care doar ți-l poți imagina.
Trupul Claudiei este în fața amvonului, în cripta familiei Rhédey. Până la moartea contesei, în 1841, cripta rămăsese sigilată încă din perioada ciumei din 1614. A mai fost deschisă doar în 1935. Și de atunci, niciodată. Cei care au văzut-o pe Claudia în criptă au povestit că poartă colierul primit de la nașii ei de botez.Deasupra mormântului, se văd și acum două plăci memoriale. Ambele vin din partea Reginei Victoria, prima fiind adusă la Sângeorgiu în 1905, când era prințesă de Wales, iar a dou- după 30 de ani, când deja devenise Regina Marii Britanii.
Prințul Charles de Wales a fost la Sângeorgiu de Pădure și mesajul lui video în memoria Claudiei îl vedeți în Castel.Istoria are poveștile ei. Aceasta este, poate, cea mai dramatică poveste de dragoste cunoscută prin părțile Mureșului. Claudia este, la rându-i, poate cea mai frumoasă femeie din aceste locuri ale lumii, la fel cum istoria familiei sale ne leagă atât de mult de Casa Regală Britanică.
Dincolo de frumusețea sufletului acestor oameni, pentru istorie, legătura noastră cu Casă Regală Britanică se traduce astfel:Al treilea copil al Claudiei și al lui Alexandru, Franz Alexander, s-a căsătorit cu prințesa Mary Adelaide, iar fiica lor, Mary Prinzessin von Teck, a devenit soția lui George al V-lea, cel care a ajuns rege al Angliei. Fiul lor, George al VI-lea, s-a căsătorit cu Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, cu care au avut o fiică, pe Elisabeta a II-a, actuală regină a Angliei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.