Strop de aer este un proiect de monitorizare a calității aerului în toată România, independent și imparțial, cu implicare civică a fiecărui cetățean care este direct interesat de calitatea aerului din țara sa.
Oricine dorește poate participa la crearea unei rețele naționale creată și utilizată de cetățenii de rând, ce monitorizează calitatea aerului, în principal particulele în suspensie, Amoniac, Monoxid de carbon, Dioxid de Azot. Pentru a fi parte din proiect,tot ce trebuie făcut este comandarea unui sensor pregătit de noi, și montarea acestuia la locația dumneavostră ( de preferat la un bulevard circulat intens pentru a monitoriza influența traficului asupra calității aerului).
Senzorul are nevoie de alimentare și de acces la o rețea de internet Wireless ( vor fi testate și senzori cu panou solar, pentru a fi mai flexibili și independent de electricitate).
Strop de aer se dorește a fi un proiect de pionerat, dezvoltat în România pentru România. În acest proiect tehnologia și mediul înconjurător, conlucrează și oferă informații despre compușii poluanti din aerul respirabil. O echipă de ingineri software, pasionați de electronică și natură, au decis să facă ceva pentru România și anume un proiect de monitorizare a calității aerului… privat.
Ei folosesc diferiți senzori pentru a traduce și înțelege, compoziția aerului la nivel molecular. S-au informat și s-au documentat, au învățat din greșelile altor proiecte și au decis să testeze toți senzorii de măsurare a particulelor în suspensie low-cost , și să aleagă varianta cea mai potrivită pentru proiect. Ei monitorizează deasemenea și factorii care influențează valorile particulelor în suspensie și anume : temperatura, umiditatea și presiunea.
Datele monitorizate vor fi accesibile 24/24 și 7/7 pe siteul https://targumures.pulse.eco. Sistemul funcționează și în alte orașe ale țării: Cluj Napoca, Codlea, Brașov
”De ce finanțăm acest proiect? Există foarte multe opinii în Tîrgu Mureș despre poluarea aerului – dacă este cauzat de industrie, trafic, sau microcentrale. Monitorizând zilnic pe o perioada mai lungă și în locații diferite aceste valori credem că putem identifica factorii care poluează aerul din orașul nostru și să inițiem discuții pentru a găsi soluții pentru diminuarea poluării.
Zonele strategice sunt zonele industriale, intersecțiile și străzile cu un trafic foarte mare în prima fază – dar dacă vom avea toate stațiile vom putea măsura și în zonele de agrement ale orașului.
Fundația Comunitară Mureș a mobilizat donatori în cadrul a două evenimente organizate – Pedalează pentru un scop bun! organizat în 28 septembrie 2019. La acest eveniment am strâns 7000 lei. Un alt eveniment organizat pentru a strânge fonduri a fost Cercul de donatori organizat în 28 noiembrie 2019 unde pentru acest proiect am reușit să mobilizăm 6350 lei.
Proiectul are ca scop instalarea a 20 de instrumente de măsurare a calității aerului. Inițiatorul proiectului este o persoană fizică (Luchiian Alexandru).”, a explicat președintele Fundației, Gál Sándor.