Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat, împreună cu Atelierele Pegas, primul sistem de bike sharing pentru studenţi, UMF Student Bike, pentru a facilita deplasarea mai rapidă în oraş, între cămine studenţeşti, universitate şi spital.
În baza acestei colaborări, studenţii Universităţii din Tg. Mureş au la dispoziţie 200 de biciclete Pegas personalizate cu sigla UMF.
„Rămânem consecvenţi misiunii sociale pe care Universitatea şi-a asumat-o, de a da un semnal de implicare în viaţa comunităţii locale. Susţinem în modul cel mai concret, nu doar declarativ, acţiunile cu impact pe termen lung şi credem că şi acum, ca şi altă dată, avem datoria să fim lideri de opinie şi de acţiune, să fim o Universitate dinamică şi responsabilă. Aştept ca acest proiect să aibă un suport mai larg din partea tuturor autorităţilor locale”, a spus rectorul UMF Tîrgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.
Sistemul de smart bike-sharing, primul de acest gen adoptat de o instituţie de învăţământ din Romania, pune la dispoziţie şi permite studenţilor să împrumute o bicicletă pentru o perioadă scurtă de timp.
Practic, utilizatorii pot lua o bicicletă dintr-un punct şi, în funcţie de nevoie sau destinaţie, o pot lăsa în alt loc predefenit. Smart Bike-sharing-ul imaginat de Pegas se bazează pe un antifurt inteligent montat pe bicicletă cu mai multe funcţii controlat printr-o aplicaţie de telefon.
Cel care doreşte să utilizeze o bicicletă, cu ajutorul unei aplicaţii de telefon conectate la acest smart-lock, scanează un cod QR plasat pe acesta, iniţiază procesul de inchiriere iar smart-lockul deblochează bicicleta. Procesul de returnare este la fel simplu: la parcarea bicicletei împrumutate într-un spaţiu predefinit, se va stopa perioada de utilizare prin aceeaşi aplicaţie, iar smart-lock-ul va bloca la loc bicicleta.
De asemenea, aplicaţia pentru smartphone dedicată acestui sistem va guverna toată interacţiunea dintre utilizator şi bicicletă; ea va oferi studenţilor şi utlizatorilor acestui sistem toate informaţiile de care vor avea nevoie (ex. durata unei perioade de închiriere, tipul şi valabilitatea abonamentului etc).
”Ceea ce prezentăm acum la Târgu Mureş este o primă etapă din oraşul viitorului. Astfel, implementăm împreună ceea ce specialiştii numesc smart city – un oraş care foloseşte tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăţi transportul public, a reduce poluarea şi consumul de energie, pe scurt, un oraş care foloseşte tehnologia pentru a imbunătăţi viaţa locuitorilor,” explică Andrei Botescu, co-fondator Atelierele Pegas.
Sursa: ZF