Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş lucrează de doi ani la un studiu care evidenţiază aspectele cantitative şi calitative ale dietei şi corelarea lor cu randamentul în joc al sportivilor, în cazul echipei de volei CSU Medicina, divizionară A, a anunţat joi, profesorul universitar doctor Nicolae Neagu, în cadrul Conferinţei de Nutriţie Sportivă de la Târgu Mureş.
‘De ani de zile încercăm să promovăm la Ştiinţele Motricităţii, prin programele de studii balneofizikinetoterapie, educaţie fizică sportivă, nutriţie şi dietetică, o relaţie pe care o definim potenţare reciprocă. În viziunea noastră, nutriţia, dietele personalizate şi mai ales dietele specifice activităţii sportive trebuie să se îmbine cu ceea ce înseamnă efortul fizic. (…) Important este să reuşim să demonstrăm corelaţia dintre dieta pe care ele o urmează, mă refer la cele care sunt în cadrul centrului şi care servesc masa la cantina Universităţii. Noi avem un studiu în care am pus în evidenţă aspectele cantitative şi calitative ale dietei şi corelarea lor cu randamentul în joc, în echipă. Acesta este un început şi dorim să continuăm. Cert este că am depistat şi elemente de disfuncţionalitate şi ceea ce este foarte important în sport şi nu numai este că dietele sunt strict personalizate, chiar dacă tipologia efortului este comună, fiecare sportivă are propriul metabolism, propria constituţie, ori atunci trebuie găsită o cale de mijloc, în care să reuşeşti să personalizezi măcar pe grupe de nevoi, nu chiar individual’, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Nicolae Neagu.
Potrivit acestuia, fiecare sportiv trebuie privit individual, întrucât unii au nevoie de mai multe proteine, alţii de săruri minerale şi că toate studiile trebuie completate cu investigaţii de laborator.
‘Noi suntem convinşi că un viitor nutriţionist va trebui să cunoască elemente legate de tipologia efortului, ce să administreze, configuraţia nutriţională a persoanelor care sunt supuse unor regimuri specifice, sportiv sau nu, supraponderal, obez etc. Echipa complexă formată din antrenor propriu-zis, coordonator, preparator fizic, nutriţionist fiziokinetoterapeut, psiholog şi medic sportiv, este singura soluţie ca să redevenim ce am fost în sport. Ştim cu toţii ce rezultate dezastruoase am avut anul acesta la Jocurile Olimpice şi apropo de asta, aş ruga promovarea ideii că Olimpiada este perioada dintre două Jocuri Olimpice şi nicidecum Olimpiada de la Rio. Eu cred că acesta va trebui să constituie un punct de serioasă analiză la nivel de sistem, în ce măsură aceste echipe complexe pot contribui la valoarea performanţei româneşti în varii sporturi’, a susţinut prof. dr. Nicolae Neagu.
Acesta a subliniat că scopul Conferinţei de Nutriţie Sportivă de la Târgu Mureş este conştientizarea ideii potrivit căreia viitorul profesionist trebuie să aibă o abordare interdisciplinară, în aşa fel încât cultura lui profesională să fie una extinsă.
‘Un nutriţionist trebuie să cunoască foarte multe elemente legate de tipologia efortului, activitatea fizică, beneficiile ei, la fel cum un viitor profesor de educaţie fizică, un antrenor, un viitor fiziokinetoterapeut să cunoască elemente serioase legate de nutriţie. Antrenorii trebuie să-şi deschidă porţile cunoaşterii, pentru că în portofoliul nostru, indiferent de profesie, trebuie să existe cultura extinsă profesională. În condiţiile în care ai cunoştinţe şi competenţe în domenii adiacente care te pot ajuta în profesie, este un câştig pentru oricine’, a concluzionat Nicolae Neagu.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.