Un studiu privind înfiinţarea unui centru de cercetare-dezvoltare-inovare şi transfer tehnologic în judeţul Mureş, denumit Centrul de Inovare Transilvania, care are ca scop identificarea locaţiei, a direcţiilor de investiţii, a potenţialilor parteneri şi a principalelor etape de parcurs, a fost prezentat, joi, în premieră, cadrul unei dezbateri publice, la sediul Consiliului Judeţean Mureş.
„Astăzi, într-adevăr, centrul de inovare se calează pe direcţiile principale, strategice ale judeţului Mureş. El practic vine să ofere condiţii prielnice pentru asigurarea inovării nu numai la nivel de judeţ, ci şi la nivel regional. Deci noi îl gândim într-o perspectivă regională. Inovarea aduce prosperitate acolo unde apare. Evident, ea are nevoie de anumite condiţii de a apărea, nu apare pur şi simplu (…). Inovarea apare mai ales pe lângă oraşele importante, pe lângă centrele universitare. Inovarea necesită investiţii, pentru că fără investiţii ştim foarte bine că nu putem inova într-un mod sustenabil aşa cum ne dorim. Iar această iniţiativă de a crea un concentrator de inovare, care practic reprezintă acest Centru de Inovare Transilvania, este o condiţie de bază a existenţei acestui atribut al inovării”, a declarat directorul general al WING Computer Group, Cosmin Karl Bănică.
Potrivit reprezentantului companiei care realizează studiul Centrului de Inovare Transilvania, inovarea nu este un lux, ci o necesitate, iar această viziune este una progresistă care vine într-un moment oportun.
„Acum, oportunitatea clar este dată şi de ceea ce se întâmplă în procesul de finanţare pentru următoarea perioadă. O să observaţi că direcţia de organizare juridică a acestui centru de inovare noi am descris-o ca fiind un parc de specializare inteligentă. Dacă până acum se vorbea de parcuri ştiinţifice şi tehnologice ca şi formă de organizare, în prezent vorbim de parcuri de specializare inteligentă. Lucrurile se mai schimbă, se upgradează, există posibilităţi reale de finanţare a unui astfel de parc de specializare inteligentă. (…) Centrul nostru este un centru care se pliază pe noile domenii de specializare inteligentă care au început din 2023 şi care, bineînţeles, vor merge pe direcţiile de dezvoltare tehnologică ale Europei până în 2030”, a spus Bănică.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, susţine că Centrul de Inovare Transilvania se doreşte a fi construit într-o zonă cât mai accesibilă.
„Este vorba de înfiinţarea unui centru de cercetare, inovare, dezvoltare şi transfer tehnologic în judeţul Mureş. Am început să vorbim încă de acum trei ani de zile de acest Centru şi scopul acestui studiu este identificarea în primul rând a locaţiei optime. Noi ne-am dori să fie undeva într-o zonă cât mai accesibilă în apropierea autostrăzilor, aeroportului şi a căilor ferate. (…) Scopul acestui studiu este identificarea, în primul rând, a locaţiei optime care am dori să fie undeva într-o zonă cât mai accesibilă, undeva în apropierea autostrăzilor, aeroportului şi a căilor ferate. Ca şi paranteză, avem într-adevăr o zonă pe care o cunoaşteţi foarte bine, coborârea de pe autostradă, în Ungheni, unde este aproape şi calea ferată şi cea aeronautică şi autostrăzile, deci unde am dori, în principiu, să construim şi un nod multimodal, care ar face o legătură foarte bună cu acest centru de inovare”, a spus Peter Ferenc.
Preşedintele CJ Mureş a subliniat că realizarea acestui studiu a fost absolut necesară pentru pregătirea obţinerii unei finanţări nerambursabile şi că va fi construit ţinându-se cont de principiile eficienţei energetice în contextul tranziţiei juste către neutralitate climatică. AGERPRES