Adaosul de zahăr și sare sunt cele mai controversate ingrediente din dieta modernă, fiind fost asociate cu multe boli grave, inclusiv obezitate, boli de inimă, diabet și cancer.
O parte a problemei este că majoritatea oamenilor consumă mult prea mult/ă zahăr/sare fără să știe acest lucru.
Din fericire, există multe moduri de a îndulci alimentele fără a adăuga zahăr.
Persoanele care adoptă o dietă bogată în zahăr sunt mai susceptibile să dezvolte obezitate. Zahărul poate interfera cu hormonii din corpul tău care reglează foamea și sațietatea, ceea ce duce la creșterea aportului de calorii și creșterea în greutate. Consumul excesiv de zahăr vă poate dăuna metabolismului, ceea ce poate duce la creșterea stocării de insulină și grăsime. Aportul ridicat de zahăr este asociat și cu o sănătatea orală slabă.
Pe lângă faptul că provoacă probleme de sănătate, zahărul conferă dependență. Acesta provoacă eliberarea dopaminei în centrul de recompensare a creierului. Acest lucru duce la pofte și poate conduce la supra-alimentare, în special la persoanele stresate.
Iată topul celor mai sănătoase alternative pentru a-ți satisface pofta de dulce
Stevia – este un îndulcitor natural care este extras din frunzele unui arbust sud-american cunoscut științific sub numele de Steviarebaudiana.Acest îndulcitor pe bază de plante poate fi extras dintr-unul dintre cei doi compuși – steviozid și rebaudiosid. Fiecare conține zero calorii, poate fi de până la 350 de ori mai dulce decât zahărul.
Xylitol este un compus organic cuun aspect similar zahărului, având de asemenea același gust ca zahărul, este un excelent ajutor pentru sănătate. Este extras din lemn de porumb sau mesteacăn și se găsește în multe fructe și legume.
Xylitol conține 2,4 calorii pe gram, care este cu 40% mai puține calorii decât zahărul.
Ceea ce face din xilitol o alternativă promițătoare la zahăr este lipsa fructozei, care este principalul ingredient responsabil pentru majoritatea efectelor dăunătoare ale zahărului.
Spre deosebire de zahăr, xilitolul nu crește nivelul glicemiei sau al insulinei. De fapt, este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătate dentară îmbunătățită și sănătate osoasă.
Eritritol, ca și xilitol, eritritolulcompus organic cu un aspect similar zahărului, dar conține și mai puține calorii. La doar 0,24 calorii pe gram, eritritolul conține 6% din caloriile zahărului obișnuit. De asemenea, are un gust aproape exact ca zahărul, ceea ce îl face un comutator ușor.Nu crește nivelul de zahăr din sânge, insulină, colesterol sau trigliceride.
Îndulcitorii fructele călugărului obținuți din extractul acestor fructe. Aceste extracte pot fi amestecate cu deztroza sau cu alte ingrediente, pentru a echilibra dulceața.
Potrivit healthline.com, extractul obtinut din fructele calugarului sau Luo Han Guo este de 150 pana la 200 de ori mai dulce decat zaharul. Extractul din Luo Han Guocontine zero calorii, zero carbohidrati, zero sodiu si zero grasimi. Aceste caracteristici fac din fructele calugarului o alternativa populara de indulcitori, mai ales pentru producatorii acestor produse, dar si pentru consumatorii care au nevoie de indulcitori naturali, cum este si cazul diabeticilor.
Zahărul din cocos este o noutate doar pentru noi, fiindcă el este folosit de mii de ani în Asia de Sud și Sud-Est, în special în Indonezia, Filipine și Thailanda. A sosit în lumea occidentală ca o variantă mai sănătoasă a îndulcirii alimentelor.Spre deosebire de alți îndulcitori considerați „mai sănătoși”, acesta are mai puțină fructoză. De exemplu, siropul de agave conține aproape 90%, siropul de porumb 55%, în timp ce zahărul din cocos nu depășește 40-45% fructoză.
Mierea este un aliment cu numeroase substante nutritive, iar acest lucru il face potrivit pentru mai multe categorii de consumatori, de la copii pana la persoane in varsta. In plus, spre deosebire de zaharul rafinat, mierea este un indulcitor natural, cu numeroase substante necesare bunei functionari a organismului. O portie de 100 de grame de miere de albine contine circa 300 de calorii, de aceea trebuie consumată cu porția și nu zilnic. Si nici nu trebuie gătită, pentru ca devine toxică.
Siropul de artar, originar din Canada, a devenit din ce in ce mai popular si in Romania, mai ales printre adeptii unui stil de viatasanatos, care il folosesc pentru a indulci diferite preparate.Acest indulcitor natural contine peste 24 de antioxidanti care ajuta organismul in lupta contra radicalilor liberi, insa este bogat si in minerale precum zincul si manganul, mentinand inima sanatoasa si intarind sistemul imunitar.
Care sunt îndulcitorii înlocuitori de zahăr pe care să ii eviți?
Siropul de agave – conține 85% fructoză, ceea ce înseamnă mai mult decât zahărul alb.
Siropul de porumb concentrat – conține fructoză în exces, ceea ce îți poate crește riscul de creștere în greutate, obezitate, diabet și alte boli grave precum cancerul.
Nutriționist, Carmina Stroia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.