Vedem în timpul verii oameni care strâng corcodușele căzute din pomi. Cei mai mulți le folosesc pentru țuică. Ele sunt foarte bune însă și pentru supe. Supele din fructe care fac parte din bucătăria ungurească și cea transilvăneană sunt foarte apreciate și căutate, multe dintre ele fiind reinventate de chefi pricepuți în restaurante cu specific unguresc cu ștaif.
Iată o rețetă simplă de supă cremă de corcodușe care se poate servi chiar și rece.
2 kg de corcodușe se pun la fiert cu un pahar mare de apă. După ce se fierb se separă pulpa fructului de coajă și de samburi și se pasează printr-o sită.
Separat se fierb (de preferat într-o supă din oase) o ceapă mare, doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o bucată de țelină, sare și piper. După ce legumele sunt fierte trebuie pasate și amestecate cu paste de corcodușe. Se pun din nou la fiert și se amestecă până se obține consistența dorită. Se poate adăuga zahăr.
Supa se poate servi rece, din frigider, sau caldă, în ambele variante cu smântână, puțin cimbru proaspăt presărat și crutoane din pâine.